Τρίτη , 16 Αύγουστος 2022

Βρετανία: «Μην κατευνάζετε τον Πούτιν όπως τον Χίτλερ» -Ο αρχηγός στρατού ετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Η Βρετανία πρέπει να είναι έτοιμη να πολεμήσει και να κερδίσει τη Ρωσία αντί να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, προειδοποίησε σήμερα ο νέος αρχηγός του στρατού.

Σε μια δραματική παρέμβαση, ο στρατηγός Σερ Πάτρικ Σάντερς είπε ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «στιγμή ανάλογη του 1937» λόγω της βίαιης επίθεσης του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία -μια αναφορά στην περιβόητη πολιτική που ώθησε τον Γερμανό δικτάτορα, Αδόλφο Χίτλερ, πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είπε ότι η βούληση να «δράσουμε γρήγορα» είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η πιθανότητα ο επεκτατισμός της Ρωσίας να καταλήξει σε ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ευρώπη.

«Θα έχω μια απάντηση στα εγγόνια μου αν ρωτήσουν ποτέ τι έκανα το 2022», είπε ο στρατηγός Σάντερς, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο θα παρακολουθεί προσεκτικά για να δει πώς θα αντιδράσει η Δύση.

Η προειδοποίηση του στρατηγού Σάντερς ήρθε αφού διεμήνυσε σε όλα τα στρατεύματα που τελούν υπό τις διαταγές του ότι πρέπει να προετοιμαστούν να πολεμήσουν ξανά στην Ευρώπη.

«Αν αποτύχουμε να το αποτρέψουμε, οι επιλογές δεν είναι καλές. Πρέπει λοιπόν να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι να πολεμήσουμε».

Αρχηγός στρατού Βρετανίας: Να προλάβουμε την εξάπλωση του πολέμου στην Ευρώπη

Στην πρώτη δημόσια δέσμευσή του από τότε που ανέλαβε τη θέση του, ο στρατηγός Σάντερς δηλώνει ότι επικεντρώνεται στην κινητοποίηση του στρατού για να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης του πολέμου στην Ευρώπη, όντας «έτοιμος να πολεμήσει και να κερδίσει μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ».

«Όσα χρόνια φορώ τη στολή μου, δεν γνώρισα τόσο ξεκάθαρη απειλή για τις αρχές της κυριαρχίας και της δημοκρατίας και την ελευθερία να ζεις χωρίς φόβο για τη βία, όπως η βάναυση επιθετικότητα του προέδρου Πούτιν και οι επεκτατικές του φιλοδοξίες», είπε.

«Πιστεύω ότι ζούμε μια περίοδο της ιστορίας τόσο ουσιαστική όσο οι πρόγονοί μας… Αυτή η στιγμή είναι ανάλογη του 1937. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο -αλλά πρέπει να δράσουμε γρήγορα ώστε να μην παρασυρθούμε σε έναν πόλεμο λόγω της αποτυχίας να συγκρατήσουμε την εδαφική επέκταση. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να διασφαλίσω ότι ο βρετανικός στρατός θα παίξει τον ρόλο του στην αποτροπή του πολέμου».

Ο υπ. Άμυνας της Βρετανίας ζητά σημαντική ενίσχυση στις στρατιωτικές δαπάνες

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του μηνύματος, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, αναμένεται να ζητήσει μια σημαντική ενίσχυση στις στρατιωτικές δαπάνες στο συνέδριο του Ινστιτούτου Royal United Services.

Οι εκκλήσεις για εξοπλισμό ήρθαν αφότου το ΝΑΤΟ δήλωσε χθες ότι αυξάνει τον αριθμό των στρατευμάτων σε κατάσταση συναγερμού από 40.000 σε 300.000 στρατιώτες και στέλνει περισσότερο βαρύ οπλισμό στην ανατολική πλευρά του.

Ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλντενμπεργκ, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «τη μεγαλύτερη αναθεώρηση του στρατηγικού μας δόγματος από τον Ψυχρό Πόλεμο».


Πηγή