Παρασκευή , 13 Μάιος 2022

Βρετανικές κυρώσεις στην Καμπάεβα και συγγενείς του Πούτιν -«Ο σκοτεινός κύκλος που στηρίζει την πολυτελή ζωή του»

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ένα νέο κύμα κυρώσεων κατά της οικογένειας και των φίλων του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη λίστα με τα πρόσωπα που επιβάλλονται κυρώσεις συμπεριλαμβάνεται και η φερόμενη ως ερωμένη του, η πρώην γυμνάστρια Αλίνα Καμπάεβα.

Ο νέος γύρος κυρώσεων, που στοχεύει στον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου, ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν υποστεί κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο σε περισσότερα από 1.000 και των οντοτήτων/επιχειρήσεων σε περισσότερα από 100.

Η Καμπάεβα, ολυμπιονίκης της Γυμναστικής, φέρεται να έχει παντρευτεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ στο παρελθόν ήταν βουλευτής στη Δούμα για την Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν.

Τελευταία φορά εθεάθη δημόσια τον Απρίλιο, όταν εμφανίστηκε απροσδόκητα σε πρόβα ρυθμικής γυμναστικής νεαρών κοριτσιών στη Μόσχα.

Η Καμπάεβα εμφανίζεται σπάνια δημοσίως, έχοντας πρακτικά «εξαφανιστεί» από τη δημόσια ζωή από το 2018 όταν και εμφανίστηκαν οι φήμες ότι ήταν παντρεμένη με τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Πούτιν και η Καμπάεβα έχουν φωτογραφηθεί μαζί αρκετές φορές, ενώ πληροφορίες που μεταδίδουν κατά καιρούς ξένα ΜΜΕ θέλουν τους δύο τους να έχουν αποκτήσει μαζί τρία παιδιά.

Κυρώσεις και στην πρώην σύζυγο του Πούτιν και σε πολλούς συγγενείς του

Η πρώην σύζυγος του Πούτιν Λουντμίλα Οτσερέτναγια, η πρώην Πρώτη Κυρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έχει επίσης βρεθεί στο στόχαστρο των βρετανικών κυρώσεων, παρά το διαζύγιό της από τον Ρώσο Πρόεδρο το 2014.

Η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss δήλωσε ότι η Οτσερέτναγια έχει επωφεληθεί από προνομιακές επιχειρηματικές σχέσεις με κρατικές εταιρείες.

Επίσης, κυρώσεις επιβλήθηκαν στην Άννα Ζατσεπλίνα, γιαγιά της Αλίνα Καμπάεβα και συνεργάτιδα του Γκενάντι Τιμτσένκο -επί μακρόν συνεργάτη του Πούτιν, στον Ιγκόρ Πούτιν, πρώτο ξάδελφο του Πούτιν και Ρώσο επιχειρηματία και στον Ρομάν Πούτιν, πρώτο ξάδελφο του Πούτιν, ο οποίος τονίζει ανοιχτά πώς η οικογενειακή του σχέση με τον Ρώσο Πρόεδρο επέτρεψε στην εταιρεία του, Putin Consulting, να βοηθήσει ξένους επενδυτές στη Ρωσία.

Οι κυρώσεις στοχεύουν επίσης σε συνεργάτες-πιστούς υποστηρικτές του Πούτιν, πολλούς από τους οποίους έχει τοποθετήσει σε στρατηγικές θέσεις στο κράτος.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: Alexander Plekhov, στενός φίλος του Πούτιν, ο Mikhail Klishin, στέλεχος της Bank Rossiya και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της SOGAZ, ο Vladimir Kolbin, γιος του παιδικού φίλου του Πούτιν και φερόμενου ως επιχειρηματικού συνεργάτη του, Peter Kolbin και ο Yuri Shamalov, γιος του Nikolai Shamalov (στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2014).

Ο Γιούρι θεωρείται μέλος της νέας ελίτ των παιδιών των στενότερων συνεργατών του Πούτιν.

Βρετανή ΥΠΕΞ: Αποκαλύπτουμε το σκοτεινό δίκτυο που στηρίζει τον πολυτελή τρόπο ζωής του Πούτιν

Η Βρετανή ΥΠΕΞ δήλωσε: «Αποκαλύπτουμε και στοχοποιούμε το σκοτεινό δίκτυο που στηρίζει τον πολυτελή τρόπο ζωής του Πούτιν και σφίγγουμε τη μέγγενη στον στενό του κύκλο. Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις σε όλους εκείνους που βοηθούν και υποθάλπουν την επιθετικότητα του Πούτιν μέχρι να επικρατήσει η Ουκρανία».

Αντιμετωπίζουν πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε πως εκείνοι σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις υποστήριξαν τον Πούτιν με αντάλλαγμα πλούτη, σημαντικές δουλειές και επιρροή στις ρωσικές υποθέσεις.


Πηγή