Δευτέρα , 27 Μάιος 2024

ΓΕΕΘΑ: Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του ανώτατου διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων της Ευρώπης [εικόνες & βίντεο]

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, υποδέχθηκε την Τρίτη (11/4) τον ανώτατο διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR).

Ο στρατηγός Christopher G. Cavoli είναι και διοικητής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ. Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, είναι η δεύτερη επίσκεψη που πραγματοποιείται από τον SACEUR στην Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την πρώτη να έχει γίνει τον Αύγουστο 2022, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχάρη τον στρατηγό Cavoli για την επιτυχή ολοκλήρωση ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ επισήμανε την ιδανική συγκυρία πραγματοποίησης της επίσκεψης, ενόψει της συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων τον προσεχή Μάϊο και της συνόδου κορυφής τον Ιούλιο, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μίλησε για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και στην ευρύτερη περιοχή τόσο σε συμμαχικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνοντας την επικρατούσα ασταθή κατάσταση στη Συρία, στη Λιβύη και στον Λίβανο, καθώς και την επιδείνωση των σχέσεων της Συμμαχίας με τη Ρωσία, ως συνέπεια της εισβολής στην Ουκρανία.

Αναφέρθηκε στην ενεργή και έμπρακτη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο σε δράσεις και επιχειρήσεις όσο και σε διμερή και πολυμερή σχήματα εταιρικής συνεργασίας, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, καθώς και στην αμοιβαία πρόθεση περαιτέρω αναβάθμισής της.

Φωτογραφία: geetha.mil.gr
Φωτογραφία: geetha.mil.gr

Τόνισε ότι είναι κατά των προσπαθειών που αποσκοπούν στον επανασχεδιασμό χαρτών της περιοχής και των αντίστοιχων μεθοδεύσεων καταστρατήγησης του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και πάσης φύσεως αναθεωρητισμών από όπου και αν προέρχονται.

Επίσης, εξήρε τη διαρκώς αυξανόμενη ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να εγγυώνται τα εθνικά συμφέροντα και την εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας.

Φωτογραφία: geetha.mil.gr
Φωτογραφία: geetha.mil.gr

Αναφέρθηκε τέλος στην στρατηγική σημασία και αξία της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης, στην παροχή σημαντικών διευκολύνσεων στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις και άλλων συμμάχων και εταίρων της χώρας μας, όπως επίσης και στη διαρκή προσπάθεια διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την μεταστάθμευση στις εγκαταστάσεις της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο του Βόλου της 1st Combat Aviation Brigade καθώς και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 REAPER της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην 110 Πτέρυγα Μάχης.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του SACEUR, ο διευθυντής του Κλάδου Στρατηγικής-Πολιτικής-Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ, υποπτέραρχος (ΕΑ) Απόστολος Μητσόπουλος, παρουσίασε θέματα αμυντικής πολιτικής καθώς και τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων, και ακολούθησε συζήτηση.

Φωτογραφία: geetha.mil.gr
Φωτογραφία: geetha.mil.gr

Πηγή