Δευτέρα , 17 Ιούνιος 2024

Γεωργιάδης για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία: Τι να λέγανε στα τανκς με το «Ζ»; Αδέλφια μου αλήτες πουλιά;

Σε άγρια αντιπαράθεση μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του Βασίλη Βιλιάρδου εξελίχθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος εξέφρασε αντιρρήσεις στην απόφαση της κυβέρνησης να αποστείλει αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

«Όσοι συμφωνούν στην άποψη αυτή θα έπρεπε να ντρέπονται και να μη μπορούν να κοιτάνε τον καθρέπτη! Τόσο σιχαμένη είναι», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Και πρόσθεσε: «Ένα από τα ζητήματα για τα οποία είμαστε υπερήφανοι για την Επανάσταση είναι οι φιλέλληνες που ήρθαν με χρήματα όπλα και αίμα και πολεμήσαμε για να έχουμε εμείς ελευθερία έναντι των Οθωμανών. Πως θα νιώθαμε αν μαθαίναμε πως οι σουηδοί οι αυστριακοί είχαν ένα Βιλιάρδο που έλεγε σιγά μη στείλουμε όπλα. Αν αύριο επιτεθεί η Τουρκία σε ένα νησί και δεν είχαμε στείλει βοήθεια στην Ουκρανία, θα είχαμε ηθικό δικαίωμα να κατηγορήσουμε κάποιον Ευρωπαίο που δεν έστειλε όπλα στην Ελλάδα να πολεμήσει τον Τούρκο; Θα έπρεπε η Βουλή αν λέει σύσσωμη να στείλουμε και άλλα όπλα στην Ουκρανία! Η ελληνική ιστορία είναι ιστορία αξιοπρέπειας και ιδανικών, όχι συμφέροντος. Το να συζητάτε στα αλήθεια αν πρέπει να στείλουμε όπλα είναι ντροπή! Να απομονωθούν οι φωνές με ένταση! Εμείς εκπροσωπούμε την ελευθερία κύριε! Αυτό θα πει να είσαι Έλληνας».

Ο διάλογος μεταξύ Γεωργιάδη-Βιλιάρδου στη Βουλή

Οι αναφορές του υπουργού προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η εξής στιχομυθία:

  • Βιλιάρδος: Κύριε υπουργέ, είναι ντροπή αυτά που λέτε…
  • Γεωργιάδης: Ντροπή είναι αυτά τα οποία λέτε εσείς και το γεγονός πως δεν θα έρθετε στη βουλή να ακούσετε τον Ζελένσκι…
  • Βιλιάρδος: Ο τρόπος που μίλησε ο υπουργός ευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία! Είναι τραμπουκισμός δεν θα ακολουθήσω. Είναι άποψή μου αυτό ότι ο πόλεμος δεν καταπολεμάται με πόλεμο.
  • Γεωργιάδης: Θα ήθελα πολύ να φανταστώ σε μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη να διαμαρτυρηθεί η Ελληνική Λύση σε όποιον στείλει βοήθεια και να περιμένουν τους Τούρκους στα νησιά με γαρδένιες και λουλούδια για να τα υπερασπιστούν. Θα εκτιμούσαν και στην Ουκρανία να λέγανε στα τανκς με το «Ζ» αδέρφια μου αλήτες πουλιά.
  • Βιλιάρδος: «Σταματήστε να προσβάλετε κάποια στιγμή! Άλλο το 1821 άλλες οι συνθήκες σήμερα, τέλος οι προσβολές».

Πηγή