Σάββατο , 2 Δεκέμβριος 2023

Γιατί «σκοτώνονται» ο Ντε Σάντις με την Disney -Ο νέος «πόλεμος» στη Φλόριντα

Αγωγή κατά του Ρον Ντε Σάντις κατέθεσε η Disney κατηγορώντας τον συντηρητικό Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της Φλόριντα για «ανελέητη εκστρατεία για να χρησιμοποιήσει ως όπλο την κυβερνητική εξουσία» εναντίον της, μια «τιμωρητική» εκστρατεία αναφορικά με τις πολιτικές της απόψεις.

Ο Ντε Σάντις έβαλε τέλος στο ειδικό καθεστώς της Disney στην πολιτεία του, αλλά σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ με την επίθεσή του στον κολοσσό ψυχαγωγίας -τη μεγαλύτερη επιχείρηση στη Φλόριντα- ο πιθανός μελλοντικός Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία βάζει ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα. «Μια μακρά δικαστική μάχη διαφαίνεται μεταξύ ενός από τους μεγαλύτερους εργοδότες της πολιτείας [της Φλόριντα] και του φιλόδοξου κυβερνήτη [της], ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία μέσα στον επόμενο μήνα», σημειώνει η Miami Herald.

Η διαμάχη μεταξύ του Ντε Σάντις και της Disney -η οποία έχει αντιταχθεί στο νομοσχέδιο «Don’t Say Gay» του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη επικαλούμενη το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση- κλιμακώθηκε την Τετάρτη 26 Απριλίου μετά την καταγγελία του αμερικανικού κολοσσού του θεάματος κατά του «τενόρου» της αμερικανικής ακραιφνούς Δεξιάς, σημειώνει το Politico. Η Disney είχε προκαλέσει την οργή του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη πέρυσι, καταγγέλλοντας ένα νομοσχέδιο που περιόριζε τη διδασκαλία μαθημάτων σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στα δημοτικά σχολεία της Φλόριντα.

Δημοσκόπηση: Ο Ντε Σάντις προηγείται του Μπάιντεν σε δύο πολιτείες-κλειδιά για τις εκλογές του 2024

ΗΠΑ: Ο Ντε Σάντις φέρνει την ατζέντα του στη βουλή της Φλόριντα- Οπλοκατοχή, ταυτότητα φύλου και εθνοτική ποικιλομορφία

Στα μέσα Απριλίου ο Nτε Σάντις απείλησε να χτίσει μια νέα πολιτειακή φυλακή δίπλα στα θεματικά πάρκα της Disney στην κεντρική Φλόριντα, ή ενός ανταγωνιστικού λούνα παρκ.

Ρεπουμπλικανοί αντίπαλοι χαρακτηρίζουν «φανατικό» τον Ντε Σάντις

«Η μάχη έχει γίνει τόσο σκληρή μεταξύ του Ντε Σάντις και της αμερικανικής φίρμας, που τώρα απειλεί να παρεισφρήσει στην προεδρική κούρσα του 2024 και να γίνει νέο εμπόδιο στην ακόμη ανεπίσημη εκστρατεία του ηγέτη της Φλόριντα», εκτιμά η Washington Post, η οποία υπενθυμίζει ότι η δημοφιλία του Ντε Σάντις έχει υποχωρήσει στις σφυγμομετρήσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Οι Ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοι του Ρον Ντε Σάντις -και ειδικά ο Ντόναλντ Τραμπ- «εκμεταλλεύονται αυτή τη διαμάχη για να τον εμφανίσουν ως έναν φανατικό αποφασισμένο να τιμωρήσει μια ιδιωτική εταιρεία για την αντίθεσή της σε έναν από τους εμβληματικούς νόμους του», υπογραμμίζει η αμερικανική εφημερίδα.

«Ο Ντε Σάντις έχει αναγάγει τη διαμάχη του με την Disney σε βασικό πυλώνα της πολιτικής του ταυτότητας», σημειώνει το Vox. «Μία από τις βασικές πτυχές της εκστρατείας του είναι η προθυμία του να αντιπαρατίθεται με τις εταιρείες που ασπάζονται τη woke κουλτούρα. Αν θεωρηθεί ότι ηττήθηκε από μια τέτοια εταιρεία, αυτό θα αποδυναμώσει την υποψηφιότητά του».

«Δύσκολο να τα βάζεις με τον Μίκυ Μάους»

Την Τετάρτη, το στρατόπεδο του Ντε Σάντις έδωσε συνέχεια στην κόντρα με την Disney. Μια ρυθμιστική επιτροπή τουρισμού, που διορίστηκε από τον κυβερνήτη, ενέκρινε την ακύρωση μιας πρόσφατης εμπορικής συμφωνίας με το πάρκο, το οποίο απασχολεί 75.000 άτομα και προσελκύει 50 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. «Αναρωτιέμαι αν οι κάτοικοι της Φλόριντα, που επανεξέλεξαν τον Ντε Σάντις τον περασμένο χρόνο, θέλουν πραγματικά να ξοδεύονται χρήματα των φορολογουμένων στη μάχη κατά του μεγαλύτερου εργοδότη της χώρας», σημείωσε ο δημοσιογράφος των L.A. Times Λ. Ζ. Γκράντερσον.

«Η επίθεση στον οίκο του Μίκυ Μάους παραμένει ένα λεπτό θέμα», σημειώνουν από την πλευρά τους οι New York Times. «Οι φίρμες του αναστήματος της Disney, που ασκούν την ίδια πολιτιστική επιρροή, έχουν επιβιώσει από μποϊκοτάζ με ελάχιστες έως καθόλου γραντζουνιές».


Πηγή