Παρασκευή , 26 Φεβρουάριος 2021

Για πέμπτη συνεχόμενη νύκτα βγήκαν στους δρόμους οι Γάλλοι αστυνομικοί

Οι Γάλλοι αστυνομικοί πραγματοποίησαν διαδηλώσεις χθες Παρασκευή το βράδυ για πέμπτη συνεχόμενη νύκτα στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους παρά τις απόπειρες του προέδρου Φρανσουά Ολάντ να αποκλιμακώσει την ένταση.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι τα στελέχη της δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένα ώστε να μπορούν να προστατεύσουν ακόμα και τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Η βίαιη επίθεση, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου σε προάστιο του Παρισιού εναντίον ενός περιπολικού με βόμβες μολότοφ και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά δύο αστυνομικοί, ήταν η αφορμή για να ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις.

Τρεις ημέρες μετά την επίθεση αυτή εκατοντάδες αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν σε σιωπηρή διαμαρτυρία μπροστά από αστυνομικά τμήματα, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συναδέλφους τους και ζητώντας περισσότερα μέσα για την αστυνομία , αλλά και μεγαλύτερη αυστηρότητα στην αστυνόμευση.

«Ζητάτε μέσα, σας τα δίνουμε. Ζητάτε υποστήριξη, την έχετε λάβει», ανέφερε σε χθεσινή επιστολή του προς του αστυνομικούς ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αστυνομίας Ζαν-Μαρκ Φαλκόν επεσήμανε χθες ότι θα υποβάλει «την επόμενη εβδομάδα» προτάσεις προς το υπουργείου για τα μέσα που χρειάζονται οι αστυνομικοί.

Πάντως εκείνοι δεν υποχωρούν και βγήκαν και πάλι στους δρόμους με πολιτικά και φορώντας ένα κόκκινα περιβραχιόνια που έγραφαν «αστυνομία».

Τα συνδικάτα των αστυνομικών, αν και φαίνεται πως έχουν απογοητεύσει τη βάση τους, σημείωσαν μια νίκη. Ζητούσαν επίμονα να συναντηθούν με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τελικά ανακοίνωσε ότι θα τα δεχθεί «στις αρχές της εβδομάδας».

Παράλληλα έχουν καλέσει σε «σιωπηλές συγκεντρώσεις» κάθε Τρίτη μπροστά από τα δικαστήρια για να ζητήσουν την «αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για τη χρήση όπλων», προκειμένου να χαλαρώσουν οι νόμοι που αφορούν τη νόμιμη άμυνα και «τη θέσπιση κατώτατη ποινής για όσους επιτίθενται εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και των υπηρεσιών διάσωσης». Οι ποινές αυτές είχαν θεσπιστεί από την κυβέρνηση της δεξιάς (2007-2012) και ακυρώθηκαν από τον Ολάντ.

Όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ζαν-Ζακ Ουρβοά, που έχει ήδη συναντηθεί με τα συνδικάτα των αστυνομικών, έχει υποσχεθεί ότι θα αντιμετωπίζονται με «τη μεγαλύτερη αυστηρότητα» οι δράστες τέτοιων επιθέσεων, όμως αρνήθηκε να επαναφέρει τις κατώτατες ποινές.


Πηγή