Κυριακή , 3 Μάρτιος 2024

Για πρώτη φορά βρετανικό μουσείο επιστρέφει λεηλατημένες αρχαιότητες -Στην Ινδία

Για πρώτη φορά, ένα βρετανικό μουσείο, επιστρέφει εκθέματα τα οποία λεηλατήθηκαν τον 19ο αιώνα.

Η πόλη της Γλασκώβης, στη Σκωτία, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιστρέψει επτά ινδικά αντικείμενα τέχνης που λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια της αποικιακής περιόδου, υπογραμμίζοντας ότι πρώτη φορά ένα βρετανικό μουσείο προβαίνει σε αυτή την κίνηση.

Έξι από τα αντικείμενα εκλάπησαν από τη βόρεια Ινδία τη δεκαετία του 1800, και ένα έβδομο αγοράστηκε παράνομα αφότου εκλάπη από τους αρχικούς ιδιοκτήτες του.

Αυτές οι επτά αρχαιότητες λεηλατήθηκαν από ιερούς τόπους, όπως ναούς, και προσφέρθηκαν στις συλλογές των μουσείων της σκωτσέζικης πόλης.

Οι υποσχέσεις της Γλασκώβης για επιστροφή των αντικειμένων εντάσσονται σε μια διαδικασία αξιολόγησης της προέλευσης των έργων που φυλάσσονται στα δυτικά μουσεία, στον απόηχο των κινημάτων κατά του ρατσισμού.

Συνομιλίες είναι σε εξέλιξη με Ινδούς διπλωμάτες και, την περασμένη εβδομάδα, μια νιγηριανή αντιπροσωπεία έγινε δεκτή για να συζητήσει για τον επαναπατρισμό 19 ορειχάλκινων από το Μπενίν.

Επιστροφές αρχαιοτήτων και από βρετανικά πανεπιστήμια

Πριν από μερικούς μήνες, δυο βρετανικά πανεπιστήμια επέστρεψαν στη Νιγηρία δύο ορειχάλκινα γλυπτά του Μπενίν, τα οποία λεηλατήθηκαν τον 19ο αιώνα από Βρετανούς αποίκους.

Συνολικά, η Γλασκώβη ετοιμάζεται να επιστρέψει, στους απογόνους των ιδιοκτητών των έργων, 51 αντικείμενα από την Ινδία, τη Νιγηρία και τις φυλές Σιού του Ποταμού Τσεγιέν και Ογκλαλά στην αμερικανική Πολιτεία της Νότιας Ντακότα.

Ανάμεσα στα 25 πολιτιστικά αντικείμενα που θα επιστραφούν στη φυλή των Λακότα, μερικά είναι ιερά. Άλλα αφαιρέθηκαν από τον τόπο της σφαγής του Γούντεντ Νι (Πληγωμένου Γόνατου) όπου τον Δεκέμβριο του 1890, τουλάχιστον 150 Αμερινδοί που ετοιμάζονταν να παραδώσουν τα όπλα τους σκοτώθηκαν από τον αμερικανικό στρατό.

«Διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος, νομίζουμε ότι αυτές οι επιστροφές θα βοηθήσουν να ενισχύσουμε τις υπάρχουσες σχέσεις με αυτές τις κοινότητες των απογόνων», δήλωσε ο Ντάνκαν Ντόρναν, υπεύθυνος μουσείων και συλλογών του Glasgow Life.


Πηγή