Κυριακή , 10 Δεκέμβριος 2023

Γ. Παπανδρέου: Χωρίς σχέδιο και βιώσιμη προοπτική για τη χώρα η κυβέρνηση

Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σχολίασε με αιχμηρό τρόπο την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αχαΐα.

Ο νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην περιοχή, είπε μεταξύ άλλων ότι «τα μεγάλα λόγια δεν μπορούν να αποσιωπήσουν ή να αποκρύψουν την ένδοια ως προς το παραγόμενο αποτέλεσμα του κυβερνητικού έργου. Το χάος που χωρίζει τα λόγια από τα έργα, δεν μπορεί να καλυφθεί από τις μεγάλες, επικοινωνιακής λογικής επισκέψεις του πρωθυπουργού στις περιφέρειες της χώρας».

Ο Γιώργος Παπανδρέου επέκρινε τον πρωθυπουργό για αναπαραγωγή πολιτικών αντιλήψεων και πρακτικών που «συμπυκνώνει η γνωστή, αλλά και κωμικοτραγική φράση κατόπιν ενεργειών μου. Μεταφράζονται στην πράξη, σε πολιτική και οικονομική εξάρτηση του πολίτη από τις βουλήσεις ισχυρών παραγόντων, αντί να υπηρετείται το κοινό συμφέρον. Αυτές οι πρακτικές δεν αποτελούν μόνο καθήλωση σε ένα παρελθόν το οποίο οι Έλληνες πληρώνουν πολύ ακριβά, και ιδιαίτερα τα τελευταία δώδεκα χρόνια με μεγάλο κόπο και πόνο, αλλά αποτελούν και προσβολή για τους ίδιους τους πολίτες, που κάποιοι τους θέλουν άβουλους παρακουλουθητές κυβερνητικών επιλογών και αποφάσεων, όπως και ιδεών ειδημόνων».

«Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο»

Καταλόγισε στην κυβέρνηση απουσία σχεδίου και βιώσιμης προοπτικής για τους Έλληνες και τη χώρα. «Όσα είδε και άκουσε ο πρωθυπουργός στην Αχαΐα, αποτελούν, με τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου βεβαίως, τον κοινό παρονομαστή της ομηρίας μας στο πελατειακό μοντέλο άσκησης της πολιτικής, που έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική δυσπραγία για τους πολλούς, την κοινωνική καχεξία για το λαό μας και εντέλει την απουσία ζωογόνου οράματος για τη χώρα. Όραμα αναγκαίο ως απάντηση σε ένα σύνθετο παγκόσμιο περιβάλλον πρωτόγνωρων προκλήσεων και άδηλων ως προς την έκβασή τους γεωπολιτικών εξελίξεων».

«Πυρά» για τα έργα της κυβέρνησης που καθυστερούν

Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι «η Αχαΐα, όπως και ολόκληρη η Ελλάδα, δεν μπορεί να οδηγηθεί στο μέλλον με την καθυστερημένη έναρξη της κατασκευής ενός δρόμου, όπως της Πατρών – Πύργου. Ούτε και με μια δεκάδα έργων, τα οποία επί χρόνια δρομολογούνται, αλλά ακόμη δεν έχουν βρει τη οδό της υλοποίησης τους. Αλλά ούτε και με την συνεχιζόμενη υποβάθμιση βασικών δικαιωμάτων και κοινωνικών υπηρεσιών, όπως της υγείας και της παιδείας».

Σημείωσε πώς «η μοναδική λυτρωτική και βιώσιμη διέξοδος, είναι ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, αποτέλεσμα δημοκρατικής και συμμετοχικής διαβούλευσης» ενώ τόνισε: «Το βασικό διακύβευμα στο οποίο δεν απαντά η Νέα Δημοκρατία, δεν είναι το αν υπάρχουν χρήματα, αλλά το ποιος αποφασίζει το που πάνε και το πως οι διαθέσιμοι πόροι. Σχεδιασμένα δημοκρατικά, συμμετοχικά και με διαφάνεια ή πελατειακά, ψηφοθηρικά και υπό την πίεση των μεγάλων συμφερόντων;».

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «η ελληνική κοινωνία και η χώρα δεν μπορούν να συνεχίσουν να βιώνουν την άγονη αντιπαράθεση εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που υπηρετούν χωρίς ουδεμία ενοχή όλες εκείνες τις αντιλήψεις και πρακτικές που ευθύνονται για τις συνεχείς κρίσεις και την αδιέξοδη προοπτική για όλους τους Έλληνες».


Πηγή