Δευτέρα , 17 Ιούνιος 2024
Επίδομα γέννας: Αντιπαράθεση στη Βουλή για τις προϋποθέσεις χορήγησης

Επίδομα γέννας: Αντιπαράθεση στη Βουλή για τις προϋποθέσεις χορήγησης

Ως ένα αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος στην Ελλάδα υποδέχθηκαν τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Κοινωνικών υποθέσεων το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο θεσπίζεται επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ. Αντιπαράθεση ωστόσο προκάλεσαν οι προϋποθέσεις χορήγησής του καθώς και η ρύθμιση για διασύνδεση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με την επαρκή φοίτηση των ανήλικων τέκνων δικαιούχου οικογενείας στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Σε παρέμβασή του ο παριστάμενος υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει το επίδομα των 2.000 ευρώ σε κάθε Ελληνόπουλο και σε όποιον βρίσκεται νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα επί 12 έτη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δίδεται ανεξέλεγκτα και οριζόντια. Όσο για τη ρύθμιση για τα άλλα επιδόματα, είπε ότι δεν κόβεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα επειδή ένας μαθητής είναι αδύναμος να βγάλει την τάξη ή επειδή δεν μπορεί να παρακολουθήσει για ιατρικούς λόγους. Η ρύθμιση στοχεύει σε εκείνους τους γονείς που συνειδητά στερούν τα παιδιά τους από τη γνώση και τα οδηγούν στην εξαθλίωση. Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έρχονται στη δημοσιότητα φαίνεται ότι η ανεργία μειώνεται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα με κυβέρνηση της ΝΔ.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου είπε ότι στηρίζει το επίδομα των 2.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι αυτό δεν πρέπει να δοθεί σε δύο δόσεις αλλά σε μία. Εκτίμησε πάντως ότι το επίδομα αυτό είναι «προκάλυμμα» για να χάσουν χιλιάδες δικαιούχοι το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης και κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης «που κρύβονται στο δεύτερο μέρος νομοσχεδίου». Καταργείτε τα επιδόματα εάν έστω κι ένα παιδί οικογένειας επαναλάβει την τάξη λόγω απουσιών είπε η κ. Φωτίου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα τιμωρητικό και αντιεκπαιδευτικό μέτρο. Υποστήριξε επίσης ότι οι περικοπές ανάλογα με την καταγωγή γίνονται «για να χαϊδέψετε το ακροδεξιό ακροατήριο που σας έφερε στην εξουσία».

Την επιφύλαξή τους για την ολομέλεια εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γ. Μουλιώτης είπε ότι η επιδοματική παρέμβαση είναι απαραίτητη αλλά δεν αρκεί. Ζήτησε από την κυβέρνηση να ευθυγραμμιστεί με το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για το δημογραφικό και τόνισε την ανάγκη το “ακατάσχετο” να μπει σε όλα τα οικογενειακά επιδόματα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, είπε το επίδομα γέννας είναι επαναφορά παλαιότερου επιδόματος και επέκρινε τις τελευταίες κυβερνήσεις ότι δεν έχουν επαναφέρει το επίδομα τοκετού που καταργήθηκε το 2012. Το είχαμε φέρει με τροπολογία μας το 2019 αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το απέρριψε είπε ο κ. Λαμπρούλης. Εξάλλου, χαρακτήρισε υποκριτικό το ενδιαφέρον των κυβερνητικών κομμάτων καθώς υπέγραψαν τους τελευταίους μνημονιακούς νόμους και ανέλαβαν δεσμεύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους διαγράφοντας από τους νέους το δικαίωμα στη σταθερή και καλοπληρωμένη εργασία.

Από την Ελληνική Λύση, η κ. Μ. Αθανασίου είπε ότι δεν αρκεί το επίδομα για υπογεννητικότητα για να διατηρηθεί ο Ελληνισμός. Θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστούν οι Έλληνες και οι άλλοι θα πρέπει να έπονται είπε η κ. Αθανασίου.

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Μ. Απατζίδη είπε ότι είναι αντίθετη με τον «βιοπολιτικό καθορισμό των γεννήσεων». Μας φαίνεται πολύ χοντροκομμένη η ρητορική της δεξιάς «κάντε παιδιά για να σωθεί το έθνος» είπε η κ. Απατζίδη και τόνισε ότι τα νέα ζευγάρια δεν έχουν ανάγκη από ένα εφάπαξ ποσό αλλά από μόνιμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για τα εργασιακά ζητήματα.

Δ. Μιχαηλίδου: Εντός έξι μηνών η δεύτερη δόση του επιδόματος γέννας – Όλα τα επιδόματα θα πληρώνονται την τελευταία ημέρα του μήνα

Το επίδομα γέννας δεν είναι από μόνο του μία ολιστική πολιτική για το δημογραφικό, αλλά ένα από τα πολλά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή είπε στην τοποθέτησή της η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου. Με βάση τους υπολογισμούς μας, πρόσθεσε, το επίδομα των 2.000 δικαιούνται το 99% των πολιτών της χώρας. Σημείωσε επίσης ότι η πρώτη δόση (1.000 ευρώ) προβλέπεται να δίδεται με την έγκριση του επιδόματος και ανακοίνωσε ότι, με υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου, η δεύτερη δόση θα δίδεται έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού.

Απαντώντας, στην κ. Φωτίου, η υφυπουργός είπε ότι αποτελεί βασική κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης η διασύνδεση της επαρκούς φοίτησης στο σχολείο με τα επιδόματα. Είναι μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας, είναι ουσιαστικό μέτρο κατά των κοινωνικών αποκλεισμών είπε η κ. Μιχαηλίδου, προσθέτοντας ότι είναι δικαίωμα αλλά και ανάγκη του κράτους να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο, στην υποχρεωτική φοίτηση.

Διέψευσε ακόμα «ένα ψέμα που καλλιεργείται στις δύο εφημερίδες σας, πως κρύβονται, λέει, περικοπές στο δεύτερο κομμάτι του νομοσχεδίου, ότι υπάρχει τάχα εξοικονόμηση που κάνει το κράτος με τη διασύνδεση (παροχής επιδομάτων) με τη φοίτηση στο σχολείο». Εμείς θέλουμε «όλες τις οικογένειες» να στέλνουν το παιδί στο σχολείο [..] Δεν είναι δυνατό να μιλάμε σε αναπτυγμένη χώρα της ΕΕ για διαρροή είπε η κ. Μιχαηλίδου, η οποία διαβεβαίωσε ότι «εάν ένα παιδί έχει μαθησιακές δυσκολίες δεν μπλοκάρεται από τη διάταξη, επαναλαμβάνει την τάξη και οι γονείς παίρνουν το επίδομα. Όπως επίσης, εάν ένα παιδί είναι άρρωστο δεν επηρεάζεται, επαναλαμβάνει την τάξη και οι γονείς συνεχίζουν να παίρνουν το επίδομα».

Όσο για τους πολίτες τρίτων χωρών, είπε ότι με το νομοσχέδιο αυξάνουμε το όριο από πέντε σε δώδεκα χρόνια οριζόντια για όλα τα επιδόματα: Της γέννας, της στέγασης, του παιδιού και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Θεωρούμε, σημείωσε, ότι τα δώδεκα χρόνια είναι ένα επαρκές διάστημα για να αναπτυχθεί ένας ουσιαστικός δεσμός με χώρα μας.

Τέλος, στηλίτευσε την προηγούμενη πρακτική ανακοίνωσης διαφόρων επιδομάτων σε διαφορετικές στιγμές μέσα στο μήνα και ανήγγειλε ότι πλέον, όλα τα επιδόματα θα πληρώνονται την τελευταία εργάσιμη του μήνα.


Πηγή