Πέμπτη , 1 Ιούνιος 2023

Ευρωπαίοι πολιτικοί προτείνουν τον Ζελένσκι και τον λαό της Ουκρανίας για το Νόμπελ Ειρήνης

Για το Νόμπελ Ειρήνης πρότειναν τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι και τον λαό της Ουκρανίας μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και κυβερνήσεων διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.

«Οι γενναίοι Ουκρανοί άντρες και γυναίκες αγωνίζονται για την προάσπιση της δημοκρατίας και της αυτοδιάθεσης. Από την περιφρόνηση του κινδύνου από τον δημοκρατικά εκλεγμένο Ουκρανό προέδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι μέχρι τον δακρυσμένο άνδρα που αποχαιρετά την οικογένειά του για να πολεμήσει για τη χώρα του, οι άνθρωποι σε όλη την Ουκρανία ξεσηκώνονται για να αντισταθούν στις δυνάμεις του αυταρχισμού», γράφουν στην επιστολή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τα Νόμπελ έληξε στις 31 Ιανουαρίου και oι υπογράφοντες ζητούν να παραταθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου, ώστε να συμπεριληφθεί ο Ζελένσκι και ο λαός της Ουκρανίας. Την επιστολή, που είναι ανοιχτή για υπογραφές μέχρι τις 30 Μαρτίου, έχουν ήδη υπογράψει 36 πολιτικοί από την Ολλανδία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Εσθονία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Σύμφωνα με ειδικούς, το αίτημα για παράταση της διαδικασίας υποψηφιοτήτων είναι μια άνευ προηγουμένου περίπτωση στην ιστορία του βραβείου Νόμπελ. Ωστόσο, ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι επίσης ένα πρωτοφανές γεγονός από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή Νόμπελ δεν έχει δώσει απάντηση.


Πηγή