Κυριακή , 4 Ιούνιος 2023

Εφέτος ο Άη Βασίλης δεν θα πάει στα παιδιά της Βενεζουέλας

Βυθισμένη σε μια οδυνηρή οικονομική κρίση που έχει μετατρέψει ακόμα και τα τρόφιμα σε είδος πολυτελείας για εκατομμύρια κατοίκους της Βενεζουέλας, πολλές οικογένειες δεν μπορούν να αγοράσουν στα παιδιά τους χριστουγεννιάτικα δώρα, να στολίσουν το σπίτι τους ή ακόμα και να στρώσουν το δείπνο, εκείνη την Άγια νύχτα.

Η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα υποφέρει το τρίτο έτος της ύφεσης η οποία έχει προκαλέσει ελλείψεις προϊόντων και έχει κάνει τον πληθωρισμό να καλπάζει. Με την πρόσφατη υποτίμηση του νομίσματος οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη αναγκάζοντας πολλούς γονείς απλά να… ακυρώσουν τα Χριστούγεννα.

«Πέρυσι αγόρασα τα πάντα για την κόρη μου», είπε Dileida Palacios στο Reuters, μια 40χρονη κομμώτρια, η οποία ήταν ντυμένη στα μαύρα επειδή θρηνεί το γιο της που σκοτώθηκε σε σύγκρουση συμμοριών πριν από λίγες εβδομάδες.

«Φέτος είχα να της πω πως τα πάντα πλέον είναι σκληρά και ο Άγιος Βασίλης δεν έρχεται».

Όπως η 40χρονη Palacios έτσι και περίπου το 38,5% των κατοίκων της Βενεζουέλας λέει πως αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι χειρότερα από ό, τι πέρυσι, και 35% πιστεύουν ότι θα είναι χειρότερα από ποτέ.

Παράλληλα, αρκετές ημέρες ταραχών κατά τη διάρκεια της πρόσφατης έλλειψης μετρητών σε εθνικό επίπεδο έχουν προστεθεί στη ζοφερή εθνική διάθεση.

Το ελάχιστα διακοσμημένο Καράκας φαίνεται άθλιο. Πολλά καταστήματα είναι άδεια, κλειστά ή πωλούν τα παιχνίδια, στολίδια και χριστουγεννιάτικα δέντρα, σε απίστευτα υψηλές τιμές.

s2.reutersmedia.net

Η 8χρονη Ελένη Ραμίρεζ, η οποία ζει σε μια από τις παραγκουπόλεις στο Καράκας ζήτησε από τον Άη Βασίλη τρόφιμα για την οικογένειά της και ροζ πατίνια από μια παιδική εκπομπή της  Disney. Αυτά τα πατίνια, ωστόσο, είναι άπιαστο όνειρο για την οικογένεια Ραμιρεζ καθώς κοστίζουν περίπου 400.000 μπολιβάρ, ποσό που περίπου ισοδυναμεί με 14 φορές το μηνιαίο κατώτατο μισθό.

«Αυτή τη χρονιά δεν διακοσμήσαμε το σπίτι ή οτιδήποτε άλλο. Δεν έχουμε τίποτα» δήλωσε η γιαγιά Ραμίρεζ.

s423.reutersmedia.net

Την ίδια στιγμή η αριστερή κυβέρνηση του προέδρου Νικολά Μαδούρο κατηγορεί επιχειρηματίες και πολιτικούς αντιπάλους πως επιδιώκουν να ανατροφοδοτήσουν το θυμό και την οργή των πολιτών και να καταστρέψουν τα Χριστούγεννα.


Πηγή