Δευτέρα , 13 Μάρτιος 2023

ΗΠΑ: Ορδές μεταναστών κάνουν έφοδο σε συνοριακό πέρασμα στο Ελ Πάσο [βίντεο]

Απίστευτες σκηνές κατέγραψε η κάμερα σε μεθοριακό πέρασμα στο Ελ Πάσο του Τέξας με περίπου χίλιους μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν διά της βίας από το Μεξικό στις ΗΠΑ.

Περίπου μια εβδομάδα μετά τον εντοπισμό σε εγκαταλελειμμένη νταλίκα στο Μεξικό ασυνόδευτων ανηλίκων , που σκόπευαν να περάσουν στις ΗΠΑ, βίντεο που κατέγραψαν αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν τους μετανάστες – κυρίως νέοι από τη Βενεζουέλα, αλλά και γυναίκες και παιδιά- να τρέχουν σε μια γέφυρα προσπαθώντας με τον όγκο τους να περάσουν από το Χουάρεζ του Μεξικό στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Αμερικανοί συνοροφύλακες αναγκάστηκαν να στήσουν οδοφράγματα από σκυρόδεμα και αγκαθωτά συρματοπλέγματα για να αποκρούσουν την πολιορκία των μεταναστών, ενώ διέκοψαν την κυκλοφορία στη γέφυρα Paso Del Norte.

Συρματοπλέγματα και οδοφράγματα απέναντι στους μετανάστες

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Fox News οι συνοροφύλακες κατάφεραν να απωθήσουν μια ομάδα μεταναστών, ενώ ένα άλλο γκρουπ κατευθύνθηκε σε άλλες γέφυρες, που οδηγούν στις ΗΠΑ, για να βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι με δυνάμεις της τάξης οπλισμένες με γκλομπ και ασπίδες, ενώ κάποιοι επιχείρησαν να περάσουν απέναντι διασχίζοντας το ποτάμι.

Η έφοδος της Κυριακής έρχεται μετά από μια ραγδαία μείωση των λαθραίων διελεύσεων μεταναστών στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις αρχές Ιανουαρίου της παράτασης του προγράμματος για την άμεση απέλαση μεταναστών από τη Νικαράγουα, την Κούβα και την Αϊτή οι οποίοι περνούν παράτυπα τα σύνορα από το Μεξικό.

Την ίδια περίοδο οι ΗΠΑ συμφώνησαν να δέχονται έως και 30.000 μετανάστες τον μήνα από τις τέσσερις προαναφερθείσες χώρες για ανθρωπιστικούς λόγους, εφόσον κάνουν αίτηση μέσω του Διαδικτύου, δέχονται να διαμείνουν σε ειδικό κέντρο σε αεροδρόμια, και βρουν κάποιον που θα τους στηρίζει οικονομικά.

Η
κυβέρνηση Μπάιντεν έχει
επίσης προτείνει γενικά την άρνηση
χορήγησης ασύλου σε οποιονδήποτε
μετανάστη ταξιδεύει
μέσω άλλης χώρας στις
ΗΠΑ, χωρίς να αναζητήσει
άσυλο εκεί – μέτρο
που αφορά ουσιαστικά σε
όλους τους μη Μεξικανούς
υπηκόους, που εμφανίζονται
στα νότια σύνορα των
Ηνωμένων Πολιτειών.

Αμερικανικές υπηρεσίες συνέλαβαν μετανάστες περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια φορές στα νότια σύνορα το 2022, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 250.000 τον Δεκέμβριο, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, που δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να συζητήσει το θέμα δημόσια και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, συνοροφύλακες σταμάτησαν μετανάστες περίπου 130.000 φορές τον περασμένο μήνα.


Πηγή