Παρασκευή , 22 Σεπτέμβριος 2023

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα μοιράσει 7 δισ. ευρώ από αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε την Παρασκευή (11/2) ένα εκτελεστικό διάταγμα που ανοίγει το δρόμο για την κατάσχεση 7 δισ. δολαρίων.

Το ποσό αυτό που θα μοιράσει ο πρόεδρος Μπάιντεν, αντλείται από αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν, τα οποία είναι κατατεθειμένα στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση με την Ουάσινγκτον να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία ενός άλλου κράτους, ζήτησε να κατατεθούν αυτά τα κεφάλαια σε λογαριασμό του τμήματος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (FED) στην Νέα Υόρκη.

«Τελείωσε ο μακροβιότερος πόλεμος στην αμερικανική ιστορία» -Η φωτό με την αναχώρηση του τελευταίου στρατιώτη από το Αφγανιστάν

Αφγανιστάν: Αποχώρησαν και οι τελευταίοι στρατιώτες των ΗΠΑ -«Τελείωσε ο πόλεμος» λέει το Πεντάγωνο, πανηγυρίζουν οι Ταλιμπάν

Ο ίδιος επιθυμεί το ήμισυ αυτού του ποσού να προοριστεί για αξιώσεις αποζημιώσεων που υποβάλλονται κυρίως από οικογένειες θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Μπάιντεν τονίζει ότι το άλλο μισό των χρημάτων θα δαπανηθεί για χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, αλλά θα εκταμιευθεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα χρήματα να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν, εξήγησε ο Λευκός Οίκος.

«Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να πάρουμε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος του αφγανικού λαού» και επίσης να διασφαλίσουμε ότι «θα ακουστεί ενώπιον της αμερικανικής ομοσπονδιακής δικαιοσύνης η φωνή” των οικογενειών των θυμάτων της τρομοκρατίας», εξήγησε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο τελευταίος αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι «νομικά περίπλοκη» και υποστήριξε ότι η σημερινή ανακοίνωση είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου σίγουρα θα προκαλέσει πολλές αντιπαραθέσεις, την ώρα που το Αφγανιστάν βιώνει μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Συνολικά, τα ακαθάριστα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν ανέρχονταν στα τέλη Απριλίου 2021 σε 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αυτό το ποσό, που κατατέθηκε πριν ανακτήσουν την εξουσία οι Ταλιμπάν τον περασμένο Αύγουστο, κρατείται κυρίως στο εξωτερικό και ως επί το πλείστον στις ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποστήριξαν ότι αυτά τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν προέρχονταν εν μέρει από διεθνή, ιδιαίτερα αμερικανική, βοήθεια που έλαβε η χώρα.


Πηγή