Κυριακή , 5 Φεβρουάριος 2023

ΗΠΑ: Το Ισραήλ να «αποδώσει ευθύνες» για τον φόνο της Αμερικανο-παλαιστίνιας δημοσιογράφου

Η διπλωματία των ΗΠΑ κάλεσε χθες Δευτέρα τις αρχές του Ισραήλ να «αποδώσουν ευθύνες» για τον θάνατο τον Μάιο της 51χρονης Σιρίν Αμπού Άκλεχ, διάσημης ανταποκρίτριας του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις παραδέχθηκαν για πρώτη φορά, πως πιθανόν σκοτώθηκε από πυρά στρατιώτη τους.

«Καλωσορίζουμε την έρευνα που διενεργήθηκε από το Ισραήλ για αυτό το τραγικό συμβάν και υπογραμμίζουμε ξανά τη σημασία που έχει να αποδοθούν ευθύνες σε αυτή την υπόθεση», σημειώνεται σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

Ισραήλ: Η δημοσιογράφος Σιρίν Άμπου Άκλεχ σκοτώθηκε «κατά λάθος» -Ο στρατός το παραδέχτηκε για πρώτη φορά

Η Αμερικανο-παλαιστίνια δημοσιογράφος σκοτώθηκε από σφαίρα στις 11 Μαΐου ενώ κάλυπτε μια επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην Τζενίν, το προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Μια μονάδα των ειδικών δυνάμεων επιχειρούσε να συλλάβει «υπόπτους», γεγονός που οδήγησε σε ένοπλες συγκρούσεις.

Μετά τον θάνατο της Σιρίν Άμπου Άκλεχ, η οποία φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με την ένδειξη «Τύπος» (Press) και κράνος, η Παλαιστινιακή Αρχή και το Al Jazeera κατηγόρησαν αμέσως τον ισραηλινό στρατό ότι την σκότωσε. Το Ισραήλ απέρριπτε την κατηγορία, παρά τις δημοσιογραφικές έρευνες και μια έκθεση του ΟΗΕ που έκανε λόγο για ισραηλινά πυρά, αλλά όχι σκόπιμα.


Πηγή