Πέμπτη , 2 Δεκέμβριος 2021

«Η ελευθεροτυπία συνδέεται με την ίδια τη Δημοκρατία»

«Η ελευθεροτυπία συνδέεται με την ίδια τη Δημοκρατία. Ζούμε σε μια περίοδο που αυξάνονται τα φαινόμενα παραβίασης της ελευθεροτυπίας και άσκησης λογοκρισίας στη διεθνή σφαίρα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας.

«Στη χώρα μας, το αγαθό της ενημέρωσης, κομβικό για την άσκηση του κοινωνικού ελέγχου στους θεσμούς της Πολιτείας, μετατρέπεται πολλές φορές σε εργαλείο εξυπηρέτησης μικροπολιτικών και ιδιωτικών συμφερόντων» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρατηρεί επίσης ότι «ο πλουραλισμός, η ελευθεροτυπία και η τήρηση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, παραμένουν δυστυχώς ζητούμενα, αφού ο κίτρινος τύπος και η «δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας» εξακολουθούν να κυριαρχούν. Εξάλλου, όπως ανέδειξαν και οι εργασίες της Επιτροπής για τα δάνεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των κομμάτων, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, τα μμε της χώρας λειτουργούσαν εις βάρος της κοινωνίας, καθώς δανειοδοτούνταν αφειδώς και ανεξέλεγκτα με μοναδικό σκοπό τη διαιώνιση ενός ολιγαρχικού καρτέλ, ξένου προς τα συμφέροντα των πολιτών».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναγκαία είναι η λήψη των απαραίτητων μέτρων, ώστε «να μπει τέλος στην αυθαιρεσία των εργοδοτών των μμε, η οποία έχει άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα της ενημέρωσης». Ως κομβικό σημείο γι’ αυτό, χαρακτηρίζει την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και την ανατροπή της επισφάλειας και των ελαστικών σχέσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους δημοσιογράφους, καθώς και τα συνδικαλιστικά όργανά τους, «να μεριμνήσουν για τον σεβασμό των κανόνων της δεοντολογίας, σε μια περίοδο που αυτή βάλλεται πολύπλευρα» και σημειώνει ότι «η τήρησή της αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για το κύρος του θεσμού των μμε». Επιπλέον, τονίζει ως αναγκαίο «να μπει άμεσα τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας του τηλεοπτικού τοπίου, το οποίο έχει σημαντικές επιπτώσεις και στο επίπεδο της ποιότητας της ενημέρωσης αλλά και στον πλουραλισμό, με τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες».

«Σε όλα τα παραπάνω, ο ρόλος του ΕΣΡ καθίσταται εξαιρετικά σημαντικός», προσθέτει το κυβερνών κόμμα.


Πηγή