Κυριακή , 21 Απρίλιος 2024

Η Ε.Ε προχωρά στην έκδοση του «κοινωνικού ομολόγου» – Newsbeast

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, σε αντίθεση με αυτές των ιταλικών (0,554%) και πορτογαλικών (στο 0,016% η απόδοση του 10ετούς) που υποχώρησαν σε νέα ιστορικά επίπεδα.

Το θετικό κλίμα που επικρατεί γενικώς στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων χάρη στην συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκμεταλλεύτηκε σήμερα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προχώρησε στην έκδοση του λεγόμενου κοινωνικού ομολόγου.

Ήδη δόθηκε η εντολή στις τράπεζες να αναλάβουν την κοινοπρακτική έκδοση του συγκεκριμένου 15ετούς ομολόγου, που θα χρηματοδοτήσει το “SURE”, το οποίο αποτελεί μέρος του λεγόμενου Σχεδίου Ανάκαμψης. Το ομόλογο θα λήξει στις 4 Ιουλίου 2035 και ο ακριβής χρόνος έκδοσης του θα προσδιοριστεί στο εγγύς μέλλον ανάλογα με τι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 0,685 από το 0,65%, του 5ετούς υποχώρησε στο 0,0325 στο 0,033% και του 15ετούς στο 0,085% από 0,86%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 42 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,68% έναντι -0,58% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,25%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ενισχύεται ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1909 δολ. από το επίπεδο των 1,1889 δολ. που άνοιξε η αγορά. Ο μετριασμός της αβεβαιότητας και η ενισχυμένη διάθεση για επενδυτικές τοποθετήσεις, κυρίως λόγω της αισιοδοξίας για έλεγχο της πανδημίας και ανάκαμψη της οικονομίας, επηρεάζουν αρνητικά το δολάριο. Περιορισμένη η συναλλακτική δραστηριότητα στις διεθνείς αγορές ενόψει της Αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ που ξεκινάει από αύριο.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,1890 δολ.


Πηγή