Τρίτη , 31 Ιανουάριος 2023

Η φρεγάτα Ναβαρίνο έδιωξε τουρκική κορβέτα «στελθ» από την περιοχή της Ζουράφας

Η Τουρκία επιχειρώντας να διατηρήσει την εικόνα συνεχούς παρουσίας του πολεμικού της ναυτικού στο Αιγαίο προχώρησε χθες σε παραβίαση των Εθνικών Χωρικών Υδάτων στην περιοχή της Ζουράφας στο βόρειο Αιγαίο.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Την παραβίαση έκανε η τουρκική κορβέτα «στελθ» TCG Heybeliada. Τα σύγχρονα όμως τεχνολογικά χαρακτηριστικά της δεν την βοήθησαν καθώς στην περιοχή βρισκόταν η φρεγάτα του πολεμικού «Ναβαρίνο». Το ελληνικό πλοίο έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα μεταξύ των οποίων και επισταμένη επικοινωνία μέσω ασυρμάτου και πράγματι λίγο αργότερα το τουρκικό πλοίο αποχώρησε.

Να υπενθυμίσουμε πως σήμερα ολοκληρώνεται η αεροναυτική άσκηση «Καταιγίδα 2017» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Εντωμεταξύ η Τουρκία πέρα από την Navtex  559/17 με την οποία παρά το γεγονός πως δεν έχει την δικαιοδοσία, επιχειρεί να δεσμεύσει το Ικάριο Πέλαγος από τις 6 μέχρι τις 8 Ιουνίου προχώρησε και σε αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στον αέρα για μία ακόμα φορά με σχετικές NOTAM.

lgg

ltbb

Συγκεκριμένα με την ΝΟΤΑΜ Α2684/17 η Τουρκία τόνισε ότι ζήτησε από την Ελλάδα περιοχή για την πραγματοποίηση τουρκικής άσκησης. Η Αθήνα ως όφειλε τροποποίησε το τουρκικό αίτημα μιας και αυτό συμπεριελάμβανε και ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο. Σε απάντηση της ελληνικής κίνησης η Άγκυρα προχώρησε σε δική της NOTAM με την οποία δεσμεύει παράνομα για διάστημα από 5- 29 Ιουνίου σχεδόν όλο το κεντρικό Αιγαίο μεταξύ Κύμης, της βραχονησίδας Καλογήρων και μεταξύ των Ψαρών και της Σκύρου.

localStorage.clear();


Πηγή