Τρίτη , 6 Δεκέμβριος 2022

Θεοδωρικάκος για το περιστατικό στον Έβρο: «Δυστυχώς, οι γείτονές μας κάθε μέρα προκαλούν»

Στα όσα έγιναν την Πέμπτη (8/9) στον Έβρο αναφέρθηκε από την Πιερία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο νομό, όπου συναντήθηκε διαδοχικά με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Αστυνομίας και της Εκκλησίας, συμμετέχοντας σε κλιμάκιο στελεχών της κυβέρνησης και της ΝΔ, ο κ. Θεοδωρικάκος έστειλε το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει τεράστιο βάρος στην ασφάλεια των συνόρων της χώρας.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε αναφορά στην Τουρκία, λέγοντας ότι «δυστυχώς οι γείτονές μας κάθε μέρα προκαλούν» στέλνοντας εκατοντάδες παράτυπους μετανάστες στον Έβρο.

Θεοδωρικάκος: Δεν εντοπίστηκε κανένας μετανάστης σε νησίδα του Έβρου

Έβρος: Δεν έχουν εντοπιστεί μετανάστες στη νησίδα -Δεν αποκλείεται να είναι παιχνίδι των Τούρκων

«Η ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με το Στρατό μας είναι εκεί και κάνει τη δουλειά της και με την παρουσία της αποτρέπει το να μπαίνουν παράνομα στη χώρα παράτυποι μετανάστες. Είναι υποχρέωση μας απέναντι στον ελληνικό λαό, στο έθνος μας, στο κράτος, τον πολιτισμό μας, τα ιδεώδη μας, το διεθνές δίκαιο, απέναντι στην Ε.Ε. η οποία οφείλει και αξίζει να στηρίζει την Ελλάδα για την προσφορά της σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Θεοδωρικάκος: Η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την Πέμπτη (8/9), ύστερα από επίσημες αναφορές της τουρκικής πλευράς -που όμως δεν επαληθεύθηκαν- για παράτυπους μετανάστες σε νησίδα στον Έβρο.

«Υπήρξε τουρκική ΝΟΤΑΜ στο Καπετάν Αντρέεβο πριν από ελάχιστες ώρες με την οποία οι γείτονές μας εμφάνιζαν ότι σε νησίδα με συντεταγμένες που ανήκουν στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν παράτυποι μετανάστες, ζητώντας να προχωρήσουμε σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Η αστυνομία προέβη σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει κανένας μετανάστης εκεί», επισήμανε.

Ο υπουργός επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός, λέγοντας ότι «κανείς δεν πηγαίνει διακοπές πουθενά εάν δεν αισθάνεται σίγουρος κι ασφαλής», ενώ εξήρε το έργο της ΕΛ.ΑΣ.

Θεοδωρικάκος: Δεν εντοπίστηκε κανένας μετανάστης σε νησίδα του Έβρου

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, μέσω επίσημης δήλωσής του, ο Τάκης Θεοδωρικάκος είχε ενημερώσει πως δεν εντοπίστηκε κανένας μετανάστης σε νησίδα του Έβρου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε τονίσει πως «υπήρξε τουρκική ΝΟΤΑΜ στο Καπιτάν Αντρέεβο πριν από ελάχιστες ώρες, με την οποία οι γείτονές μας εμφάνιζαν ότι σε νησίδα με συντεταγμένες που ανήκουν στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν παράτυποι μετανάστες, ζητώντας να προχωρήσουμε σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης».

Συνεχίζοντας, είχε προσθέσει σχετικά: «Η Αστυνομία προέβη σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει κανένας μετανάστης εκεί».

Σημειώνεται πως, νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (8/9) οι ελληνικές Aρχές ξεκίνησαν μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για περίπου 300-400 παράτυπους μετανάστες, ενώ σήκωσαν και drone.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η γνωστοποίηση για τη δήθεν ύπαρξη μεταναστών στη νησίδα έγινε από την Τουρκία μέσω του κέντρου Καπιτάν Αντρέεβο το απόγευμα και ανέφερε για περίπου 400 άτομα που βρίσκονταν στη νησίδα με συντεταγμένες που έδειχναν ότι βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Στο σημείο μετέβη μια βάρκα με έξι αστυνομικούς, ένα στέλεχος της Frontex και δύο του Ερυθρού Σταυρού, όπου όμως δεν εντόπισαν κανένα μετανάστη.

Η ατζέντα των συναντήσεων του κ. Θεοδωρικάκου στον νομό Πιερίας περιελάμβανε συναντήσεις με τον μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, Γεώργιο, τους δημάρχους Κατερίνης, Κώστα Κουκοδήμο, και Δίου – Ολύμπου, Βαγγέλη Γερολιόλιο, όπως επίσης με τοπικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στη Διεύθυνση Αστυνομίας Πιερίας.


Πηγή