Δευτέρα , 27 Ιούνιος 2022

Θεσσαλονίκη: Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για τις μελέτες και τα έργα στον σταθμό του μετρό «Νέα Ελβετία»

Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται ο σταθμός μετρό της Νέας Ελβετίας στη Θεσσαλονίκη.

Οι εκπρόσωποι του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση για την ολοκλήρωση μελετών που αφορούν τη δημιουργία ενός μεγάλου συγκοινωνιακού «κόμβου» στην περιοχή της Νέας Ελβετίας και του τερματικού σταθμού της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης.

Τη σύμβαση συνυπέγραψαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας, και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕΘ, Γιάννης Τόσκας.

Όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΟΣΕΘ, ο οργανισμός ολοκληρώνει σύντομα τις απαιτούμενες μελέτες και οδικές συνδέσεις για τη δημιουργία και λειτουργία του Πολυτροπικού Τερματικού Χώρου σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στον τερματικό σταθμό Νέα Ελβετία, θα δημιουργηθεί Σταθμός Μετεπιβίβασης των λεωφορειακών γραμμών από την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Θεσσαλονίκης, του μέσου σταθερής τροχιάς, των ιδιωτικής χρήσης οχημάτων και μέσων βιώσιμης κινητικότητας. Στους χώρους, υπάρχει πρόβλεψη για ασφαλή πρόσβαση πεζών, κίνηση και στάθμευση ποδηλάτων, θέσεις ταξί και στάθμευσης μικρής διάρκειας για επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών.

Στο τραπέζι η πρόταση κατασκευής χώρου στάθμευσης οχημάτων στον σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης

Όπως διευκρινίζει δε στην ανακοίνωσή του ο ΟΣΕΘ, στο τραπέζι υπάρχει και πρόταση κατασκευής χώρου στάθμευσης οχημάτων (park and ride), ενώ σημειώνει, ότι στον Πολυτροπικό Σταθμό Μετεπιβίβασης έχει προβλεφθεί και μελλοντική εγκατάσταση σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά λεωφορεία και χώροι σταθμαρχείων.

Για την εξυπηρέτηση της περιοχής θα συμπεριληφθεί στο μέλλον και η οδός Μιχ. Ψελλού(σήμερα είναι κλειστή) στο τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο της οδού Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών έως την οδό Αλ. Παπαναστασίου-Αλλατίνι και θα τροποποιηθούν κατάλληλα οι υφιστάμενοι οδικοί κόμβοι. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες ενέργειες για κήρυξη απαλλοτριώσεων που αφορούν χώρο περίπου 12 στρεμμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα υπεγράφη αντίστοιχη προγραμματική σύμβαση μεταξύ των εκπροσώπων του ΟΣΕΘ και της Αττικό Μετρό, για την αξιολόγηση, τον έλεγχο και την τελική έγκριση μέρους των προαναφερόμενων μελετών και την εκπόνηση νέων, αρχιτεκτονικής αποκατάστασης.


Πηγή