Παρασκευή , 2 Ιούνιος 2023

Καζακστάν: Τέσσερις νεκροί από έκρηξη σε ορυχείο

Τουλάχιστον τέσσερις εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν όταν εξερράγη αέριο σε στοά ορυχείου άνθρακα στο κεντρικό τμήμα του Καζακστάν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων της μεγαλύτερης κεντρασιατικής χώρας.

«Στο Σαχτίνσκ, στο ορυχείο Λένιν στο Καζακσταν, που ανήκει στην ArcelorMittal, ξαφνική έκλυση αερίου κατά τη διάρκεια διάνοιξης φρέατος αποστράγγισης είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων εργαζόμενων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου, ο Ρουσλάν Ιμανκούλοφ.

Τέσσερις νεκροί στο ορυχείο στο Καζακσταν

Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλοι «τέσσερις εργαζόμενοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, ένας αναζητείται ακόμη και 106 απομακρύνθηκαν» από το ορυχείο.

Ο κυβερνήτης στην περιφέρεια Καραγκάντα, βιομηχανικό κέντρο πλούσιο σε πρώτες ύλες, μετέβη στον τόπο του δυστυχήματος, ανακοίνωσε εκπρόσωπός του, προσθέτοντας πως η αστυνομία άρχισε να διενεργεί έρευνα.

Το Καζακστάν, άλλοτε σοβιετική δημοκρατία, η μεγαλύτερη οικονομία της Κεντρικής Ασίας, διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, αερίου, καθώς και ουρανίου, μαγγανίου, σιδήρου, χρωμίου και άνθρακα. Τα δυστυχήματα σε ορυχεία και μεταλλεία είναι αρκετά συχνά στη χώρα, εξαιτίας των πεπαλαιωμένων υποδομών, πολλές από τις οποίες ανάγονται στη σοβιετική εποχή, και εξαιτίας της συχνά πλημμελούς τήρησης των κανονισμών ασφαλείας.


Πηγή