Κυριακή , 29 Ιανουάριος 2023

Καιρός: Καταιγίδες, χαλάζι και ισχυρούς ανέμους φέρνει η Denise -Πότε θα «χτυπήσει» την Αττική

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού εξαιτίας του βαρομετρικού χαμηλού που έρχεται από την Ιταλία με την ονομασία «Denise».

Η επιδείνωση του καιρού έγινε αισθητή από χθες το απόγευμα της Τρίτης και αναμένεται να παραμείνει μέχρι και απόψε το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Η κακοκαιρία ξεκίνησε από τα δυτικά της χώρας και βαθμιαία μετακινείται στην ανατολική και τη νότια νησιωτική Ελλάδα. Το φαινόμενο Denise, που δημιουργήθηκε στον Κόλπο της Γένοβας και φέρνει βροχές, καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους συνοδεύεται από μετωπική δραστηριότητα, η οποία θα προκαλέσει τοπικές χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ για σήμερα Τετάρτη

Σήμερα Τετάρτη (23/11), τα ισχυρά φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, τη δυτική και τη νότια Κρήτη και από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα. Αργά το βράδυ τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα (κυρίως περιοχή Καστελλορίζου) και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα εξασθενήσουν.

Meteo: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία Denise -Επεισόδια βροχόπτωσης επιπέδου 3

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών παρουσιάζει το «προφίλ» του βαρομετρικού χαμηλού, που κύρια χαρακτηριστικά θα έχει τις ισχυρές κατά τόπους βροχές, τις καταιγίδες που θα σημειωθούν κυρίως σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές και την πρόσκαιρη ενίσχυση των νοτίων ανέμων.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα του Μeteo, τα επεισόδια βροχόπτωσης και σήμερα Τετάρτη (23/11) -σε συνέχεια των όσων ήδη έχουν συμβεί την Τρίτη- θα είναι επιπέδου επικινδυνότητας 3.

Στο βίντεο που ακολουθεί, παρουσιάζεται ο υετός και ο άνεμος που αναμένεται έως το βράδυ της Τετάρτης (23/11):

EMY: Η πρόβλεψη του καιρού σήμερα Τετάρτη 23/11/22

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σε όλη τη χώρα σήμερα Τετάρτη (23/11) προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στη δυτική, την ανατολική και τη νότια νησιωτική χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους, θα επηρεάσουν μέχρι τις πρωινές ώρες το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο, και βαθμιαία το ανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τη δυτική και τη νότια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν αργά το βράδυ στα Δωδεκάνησα και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 Μποφόρ και στα ανατολικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια τους 15 με 18 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 19 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

 • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
 • Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 Μποφόρ με εξασθένηση.
 • Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

 • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
 • Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 Μποφόρ με εξασθένηση.
 • Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

 • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη είναι πιθανό να είναι κατά περιόδους ισχυρά βαθμιαία θα εξασθενήσουν και ο καιρός στα δυτικά σταδιακά θα βελτιωθεί
 • Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
 • Θερμοκρασία: Από 7 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

 • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα που μέχρι τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά, σταδιακά θα εξασθενήσουν.
 • Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 7 Μποφόρ με εξασθένηση.
 • Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

 • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στα νότια είναι πιθανό να είναι κατά περιόδους ισχυρές. Σταδιακά από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
 • Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και τα νότια τις πρωινές ώρες 7 με 8 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
 • Θερμοκρασία: Από 9 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

 • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα στις Κυκλάδες και τη δυτική και τη νότια Κρήτη θα είναι κατά τόπους έντονα. Από το βράδυ και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
 • Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 Μποφόρ και στα δυτικά τις πρωινές ώρες τοπικά 8 Μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.
 • Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

 • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Από αργά το βράδυ τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα (κυρίως περιοχή Καστελόριζου) και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα εξασθενήσουν.
 • Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και στα βόρεια τοπικά 8 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
 • Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Εύβοια

 • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τα βόρεια βαθμιαία θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
 • Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα νότια τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση.
 • Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Meteo: Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία Denise σήμερα Τετάρτη 23/11/22

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται σήμερα Τετάρτη (23/11) σύμφωνα με την πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας στις νησιωτικές και στις νοτιοανατολικές ηπειρωτικές περιοχές. Άνεμοι έως 7 Μποφόρ στο Αιγαίο με γρήγορη εξασθένηση.

Πιο αναλυτικά, βροχές και καταιγίδες αναμένονται έως τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά, στο ανατολικό και βόρειο Αιγαίο και στην Κρήτη ενώ στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κατά κύριο λόγο το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το Αιγαίο και την Κρήτη.

Σημειώνεται ότι οι βροχές και καταιγίδες που αναμένονται έως το πρωί στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και στη συνέχεια στο ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρές και ενδεχομένως θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στο Αιγαίο και στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 0 έως 12 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 7 έως 18, στη Θεσσαλία από 8 έως 20, στην Ήπειρο από 6 έως 16, στην ανατολική Στερεά από 9 έως 18, στη δυτική Στερεά από 9 έως 15, στην Πελοπόννησο από 8 έως 19, στα νησιά του Ιονίου από 12 έως 16, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες από 12 έως 17, στις Κυκλάδες από 14 έως 18, στα Δωδεκάνησα από 13 έως 17 και στην Κρήτη από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Σημειώνεται ότι στις νησιωτικές περιοχές και στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται προς το τέλος του 24ώρου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 Μποφόρ όμως από το πρωί θα γίνουν νοτιοδυτικοί 4 έως 5 και τοπικά έως 6 Μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 Μποφόρ και από το πρωί 3 έως 5 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές έως το πρωί ενώ στη συνέχεια ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 Μποφόρ όμως από το πρωί θα εξασθενήσουν και δεν θα ξεπερνούν τα 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου με την ελάχιστη να αναμένεται προς το τέλος του 24ώρου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα ενώ τοπικές βροχές θα σημειωθούν κατά τις πρώτες ώρες του 24ώρου και ενδεχομένως τις μεσημεριανές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 2 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Σάκης Αρναούτογλου: Η «ζώνη» της χώρας που θα έχει βροχές σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους -Απαιτείται προσοχή

Έντονη κακοκαιρία θα έχει τις επόμενες ώρες η Ελλάδα με ζώνες ισχυρών φαινομένων από τη Θράκη, τη Λέσβο, τη Χίο, τις Κυκλάδες μέχρι και τα δυτικά της Κρήτης, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου.

Για σήμερα το πρωί της Τετάρτης (23/11), ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ προβλέπει πως στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην κεντρική και βόρεια Εύβοια, στις Σποράδες και στη Στερεά ο καιρός θα ανοίξει. Ωστόσο, σε Θράκη και ανατολικό Αιγαίο, στις Κυκλάδες και τα δυτικά της Κρήτης θα επικρατήσουν κάποια έντονα φαινόμενα, ενώ στη δυτική Ελλάδα θα κάνουν την εμφάνισή τους διάσπαρτες μπόρες με διαστήματα ηλιοφάνειας.

Από το μεσημέρι και μετά η έντονη αστάθεια θα φτάσει στα Δωδεκάνησα, ενώ στο Αιγαίο θα γίνονται… διαλείμματα με ανοίγματα ηλιοφάνειας. Στη δυτική Ελλάδα θα παραμείνει άστατος ο καιρός, ενώ το βράδυ πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα από τη Θράκη έως τα ανατολικά νησιωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί/νοτιοδυτικοί στο Ιόνιο με ένταση 5-6 Μποφόρ και στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 7-8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 19 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά ηπειρωτικά, στους 17°C στο Ιόνιο και στους 18 -19°C στο Αιγαίο.

Στην Αττική μετά τα μεσάνυχτα ο καιρός θα αλλάξει και θα κάνουν την εμφάνισή τους μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Ωστόσο, η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 19 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη το πρωί θα έχει συννεφιά, αλλά θα υπάρξουν και αρκετά ανοίγματα μέσα στην ημέρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και τη Δευτέρα 28/11/22

Σύμφωνα με την πρόγνωση εβδομάδας της ΕΜΥ, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα υπάρχουν νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις και πιθανότητα ασθενών βροχών στα δυτικά και την Κρήτη τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει τους 14 με 17 βαθμούς στα βόρεια και στην υπόλοιπη χώρα τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και τα Δωδεκάνησα θα υπάρχουν νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες που από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια.

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία στα δυτικά θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο από το απόγευμα τοπικά 7, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στο Ιόνιο αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στα κεντρικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Τέλος, τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στη νότια νησιωτική χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια πελάγη τοπικά 7 με 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


Πηγή