Κυριακή , 14 Απρίλιος 2024
Βαρβιτσιώτης: «Καλό σημάδι» η αναβολή των ερευνών του Oruc Reis

«Καλό σημάδι» η αναβολή των ερευνών του Oruc Reis – Newsbeast

Ως «καλό σημάδι από πλευράς Άγκυρας» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, την αναβολή των ερευνών του Oruc Reis, μιλώντας στο 22ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης, κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφερόμενος αρχικά στο θέμα της Αγίας Σοφίας, τόνισε πως η Τουρκία απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες. Στη συνέχεια, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, σημείωσε πως είναι ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις με την Τουρκία, προσθέτοντας πως ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι η πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, και ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά – όπως είπε.

Ανέφερε, ακόμη, πως περιμένουμε τα επόμενα βήματα, γιατί οι εντάσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε στρατιωτική εμπλοκή, θέτουν σε κίνδυνο οποιαδήποτε προοπτική ειρηνικής διαπραγμάτευσης.

«Καμιά διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει υπό διαρκή στρατιωτική απειλή» επισήμανε, λέγοντας πως διάλογος μπορεί να γίνει μόνο με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και όχι με τη χρήση βίας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, από το 22ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης, ο κ.Βαρβιτσιώτης, ως πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, έστειλε μήνυμα προάσπισης του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου σε συνθήκες διεθνούς κρίσης, όπως η πανδημία.

Όπως σημείωσε, «ελπίζουμε ότι αυτή η πανδημία δεν θα είναι μία δικαιολογία για να περιορίσουμε τις ελευθερίες μας αλλά θα είναι το αντίθετο, θα είναι μία ευκαιρία για τους πολίτες να καταλάβουν πόσο πολύτιμη είναι η συμμετοχή τους στις δημοκρατικές διαδικασίες».

Αναφέρθηκε, ακόμη, όπως γίνεται γνωστό, στον στόχο της Ελληνικής Προεδρίας που είναι η υιοθέτηση της Διακήρυξης των Αθηνών, η οποία θα αποτελέσει ένα νέο κείμενο αρχών και αξίων για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, σε μελλοντικές κρίσεις και θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Βαρβιτσιώτης έγραψε: «Στο 22ο Συμπόσιο Σύμης που φέτος διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ευχαριστώ τον Γιώργο Παπανδρέου για την πρόσκλησή του να παρουσιάσω τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας. Απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η πανδημία, χρειάζεται μία νέα διακήρυξη αρχών & αξιών».
Πηγή