Κυριακή , 24 Σεπτέμβριος 2023
Κουμουτσάκος: Βασικές προτεραιότητες η αποσυμφόρηση των νησιών και η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου

Κουμουτσάκος: Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία για τα δίκτυα διακινητών προσφύγων

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία για την ανάγκη καταπολέμησης των δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών απέστειλε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, από το βήμα της ολομέλειας της 1ης Παγκόσμιας Συνόδου για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Σύνοδο, ζήτησε την τήρηση των υποχρεώσεων των άλλων χωρών ως προς τον περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών οδών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση και εκρίζωση των δικτύων διακινητών.

Παρουσιάζοντας στοιχεία για τις αυξημένες ροές στο Αιγαίο, ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε τα δίκτυα «σύγχρονη μάστιγα» που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και όλα τα κράτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Προανήγγειλε ότι η Ελλάδα θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα αυτό τις επόμενες εβδομάδες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάλεσε δε τις τρίτες χώρες που επηρεάζουν τις εξελίξεις στο πεδίο, να συνεργαστούν αποτελεσματικά, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για την αντιμετώπιση της πρόκλησης που αποτελεί το προσφυγικό ζήτημα.

Ανέφερε επιπλέον ότι η Ελλάδα, αντιμέτωπη με συνεχείς ροές από την Τουρκία, έχει φτάσει στα όρια αντοχής της στη διαχείριση αυτού του ζητήματος. Παρουσίασε στη συνέχεια τις δράσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης και τις διεθνείς πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Πηγή