Σάββατο , 13 Αύγουστος 2022

Κούρσα εξοπλισμών στη σκιά της Ουκρανίας: Η Κίνα θα ξοδέψει φέτος 230 δισεκ. ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες

Η Κίνα θα αυξήσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της κατά 7,1% φέτος με φόντο τις οξυμένες διεθνείς εντάσεις λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από τον ρυθμό αύξησης των στρατιωτικών δαπανών της περασμένης χρονιάς (+6,8%).

Η Κίνα θα αποκτήσει με αυτές τις δαπάνες 1,45 τρισεκ. γιούαν (230 δισεκ. δολαρίων) τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατιωτικό προϋπολογισμό στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ (740 δισεκ. δολάρια το 2022).

Σολτς: «Είναι πόλεμος του Πούτιν εναντίον του ελεύθερου κόσμου» -Εξοπλιστικό μαμούθ 100 δισ. στη Γερμανία

Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών είναι καθαρά υψηλότερη από την προβλεπόμενη επέκταση του ΑΕΠ, που ορίστηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ ότι θα φθάσει το 5,5% το τρέχον έτος.

Ανησυχία στις χώρες τις περιοχές από τους εξοπλισμούς της Κίνας

Η άνοδός τους ανακοινώνεται ενώ οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί σε διεθνές επίπεδο τις τελευταίες ημέρες, μετά τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, που το Πεκίνο μέχρι σήμερα αρνείται να καταδικάσει, λέγοντας πως «κατανοεί» τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλειά της.

Η ενίσχυση του κινεζικού στρατού προκαλεί ανησυχία και δυσπιστία των χωρών της περιοχής έναντι του Πεκίνου, ακόμα περισσότερο διότι υπάρχει πάγια έλλειψη διαφάνειας για το τι ακριβώς καλύπτει ο στρατιωτικός προϋπολογισμός και το εάν οι κινεζικές στρατιωτικές δαπάνες είναι υψηλότερες στην πραγματικότητα, όπως ερίζουν για χρόνια αναλυτές.


Πηγή