Κυριακή , 26 Ιούνιος 2022

Μάλι: Ένοπλοι απήγαγαν τρεις Ιταλούς -Ένα ζευγάρι και το παιδί τους

Ένοπλοι απήγαγαν ένα ζευγάρι Ιταλών και τον γιο τους στο νότιο Μάλι, όπως ανακοίνωσε η Εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη γειτονική Σενεγάλη.

Πρόκειται για ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, περίπου 70 ετών, και τον 50χρονο γιο τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Παραμένει άγνωστο ποιοι τους απήγαγαν, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ένοπλοι κρατούν επίσης έναν Τογκολέζο, ο οποίος ήταν μαζί με την οικογένεια των Ιταλών στο Μάλι.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας επιβεβαίωσε πως έχει ενημερωθεί για την απαγωγή και αναμένεται να εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

Μάλι: Ένοπλοι απήγαγαν τρεις Ιταλούς -Ένα ζευγάρι και το παιδί τους

Μάλι: Η στρατιωτική χούντα κάνει λόγο για απόπειρα νέου πραξικοπήματος, υποκινούμενη από δυτική χώρα

Οι απαγωγές παρουσιάζουν έξαρση τον τελευταίο καιρό στο Μάλι, καθώς εξτρεμιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος ενισχύουν την παρουσία τους στον νότο της δυτικοαφρικανικής χώρας, σε μεγάλη απόσταση από τα προπύργιά τους στα βόρεια και κεντρικά τμήματα.

Οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν το Μάλι ως ορμητήριο για τις επιθέσεις τους στην ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ. Η δράση τους έχει εξαπλωθεί στις γειτονικές χώρες (Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρα) κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία χρόνια. Η ανάπτυξη ξένων δυνάμεων -της Γαλλίας, του ΟΗΕ και κρατών της Αφρικής- δεν επέλυσε την κρίση.

Τον Απρίλιο του 2021, ο Γάλλος δημοσιογράφος, Ολιβιέ Ντιμπουά, απήχθη στην πόλη Γκάο (βόρειο Μάλι) από μέλη της Αλ Κάιντα και εκτιμάται ότι παραμένει αιχμάλωτος. Θύμα απαγωγής έπεσε στις αρχές του προηγούμενου μήνα μια 83χρονη Αμερικανίδα καλόγρια στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο.


Πηγή