Παρασκευή , 22 Ιανουάριος 2021

Μακρόν: Οι Βρετανοί δεν μπορούν να έχουν τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας ειδικής εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τη Βρετανία μετά το Brexit, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

Ωστόσο ο Μακρόν προειδοποίησε ότι η Βρετανία δεν θα έχει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, αν δεν δεχθεί τους κανόνες της.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Άντριου Μαρ, μια συνέντευξη που θα μεταδοθεί αύριο Κυριακή από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, όμως αποσπάσματά της οποίας δόθηκαν ήδη στη δημοσιότητα, ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι η λύση που θα βρεθεί θα είναι «ίσως κάτι μεταξύ της πλήρους πρόσβασης και της εμπορικής συμφωνίας».

Ωστόσο ο Μακρόν τόνισε ότι η πλήρης πρόσβαση του Λονδίνου στην ενιαία αγορά «δεν είναι κάτι ρεαλιστικό», διότι «δεν θα πρέπει να είναι δυνατό να μπορεί να επιλέγει κανείς αυτό που του αρέσει από την ενιαία αγορά, καθώς αυτό θα σημάνει τη διάλυσή της».

«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μην πιστέψουν ότι μπορούν να έχουν και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η Βρετανία θα μπορεί να έχει «πιο στενές σχέσεις» με την ΕΕ από άλλες χώρες, όπως συμβαίνει με τη Νορβηγία, όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο πλήρους πρόσβασης στην ενιαία αγορά, «καθώς αποφασίσατε να φύγετε».

Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν είναι αργά για τη Βρετανία να αλλάξει γνώμη και να παραμείνει στην ΕΕ, ενώ χαρακτήρισε το δημοψήφισμα του 2016 «λάθος».

«Είναι λάθος όταν ρωτάς απλώς “ναι” ή “όχι”, όταν δεν ρωτάς τους ανθρώπους πώς να βελτιώσεις την κατάσταση και εξηγείς πώς μπορεί να βελτιωθεί», επεσήμανε ο Μακρόν.

localStorage.clear();


Πηγή