«Πέθανε ο Κινέζος γιατρός που είχε προειδοποιήσει πρώτος για τον κοροναϊό»

Μετά θάνατον αποκατάσταση της μνήμης του γιατρού – ήρωα που είχε προειδοποιήσει για τον κορονοϊό

Μία επίσημη έρευνα της κινεζικής επιτροπής πειθαρχικού ελέγχου δημοσίων λειτουργών αποκήρυξε σήμερα την κίνηση της αστυνομίας στο επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού Ουχάν να επιπλήξει έναν γιατρό που είχε προειδοποιήσει για την επιδημία στις απαρχές της έκρηξής της και του οποίου ο θάνατος λόγω του ιού είχε προκαλέσει οργή στην κοινή γνώμη της χώρας και παγκοσμίως.

Όπως αποφάνθηκε το πειθαρχικό συμβούλιο των δημοσίων λειτουργών, η πρωτοβουλία της αστυνομίας να καλέσει τον 34χρονο Δρ Λι Γουενλιάνγκ και να τον υποχρεώσει να υπογράψει μία δήλωση αποκήρυξης, υποσχόμενος πως δεν πρόκειται «να ξαναεπιδοθεί σε πράξεις που αντιβαίνουν τους νόμους» και να εκδώσει μία επιστολή καταγγελίας του, ήταν «ανάρμοστη». Η ίδια επιτροπή πειθαρχικού ελέγχου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο κινεζικά ΜΜΕ, ζήτησε να «ανακληθεί» η επιστολή καταγγελίας και να «αποδοθούν ευθύνες» σε όσους εμπλέκονται.

Ο Δρ Λι έχει ανακηρυχθεί πλέον ως «εθνικός ήρωας» από τους συναδέλφους του και τη λαϊκή συνείδηση στην Κίνα, καθώς είχε ενημερώσει τον ιατρικό κόσμο για την επιδημία κι ενώ οι αρχές επιζητούσαν να συγκαλύψουν την έκτασή της κι όποιες αποκαλύψεις. Ο θάνατός του είχε προκαλέσει κύμα οργής στην Κίνα στις αρχές Φεβρουαρίου, αναγκάζοντας τις αρχές να διατάξουν τη διεξαγωγή έρευνας.

Πράγμα πρωτοφανές, το Ανώτατο Δικαστήριο ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου είχε αποκαταστήσει τον Δρ Λι κι άλλους κήρυκες της επικείμενης επιδημίας σε άρθρο που είχε δημοσιευθεί στον Τύπο.

Τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού είχαν αρχίσει να εμφανίζονται στην Ουχάν στις αρχές Δεκεμβρίου, όμως οι κάτοικοι είχαν αρχίσει να φορούν προστατευτικές μάσκες μόλις στις 20 Ιανουαρίου, λίγο προτού διαταχθεί η καραντίνα στην πόλη.


Πηγή