Σάββατο , 30 Σεπτέμβριος 2023

Μητσοτάκης για δραχμή: Απελπισμένες συζητήσεις από απελπισμένους ανθρώπους

«Θέλω να μειώσω τους φόρους. Η ελληνική παραγωγική οικονομία πνίγεται αυτή τη στιγμή από τα μεγάλα φορολογικά βάρη με υψηλές εισφορές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σχετικά με τις κινήσεις τις οποίες θέτει ως προτεραιότητα σε περίπτωση εκλογής της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές.

Αποστολή στους Δελφούς: Γιώργος Λαμπίρης

Ο πρόεδρος της ΝΔ στάθηκε για ακόμη μία φορά στην ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας καθώς και στη διενέργεια μεταρρυθμίσεων. Όσον αφορά τις προϋποθέσεις και τους όρους της διαπραγμάτευσης, σημείωσε ότι «εάν δεν αντιμετωπίσουμε το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν υπάρχει περίπτωση να ανακάμψει η οικονομία».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο Grexit και την επιστροφή στη δραχμή ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε κατηγορηματικός: «Οι συζητήσεις για επιστροφή στη δραχμή είναι απελπισμένες συζητήσεις από απελπισμένους ανθρώπους, όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για γεωπολιτικούς λόγους. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και αυτό ήταν το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή».

«Φοβάμαι ότι όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση στην οικονομία η οποία δεν ανακάμπτει, τόσο περισσότερο οι απελπισμένοι αυτοί άνθρωποι θα έχουν τα περιθώρια να υποστηρίζουν μία τέτοια επιλογή. Δεν πιστεύω πάντως ότι έχει αλλάξει η άποψη της κοινής γνώμης σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ καθώς οι πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή στο ενιαίο νόμισμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αιτιολογώντας την πεποίθησή του για την πεποίθησή του σχετικά με την οποία ο ελληνικός λαός δεν επιθυμεί την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, πρόσθεσε: «Αναγνωρίζετε πόσο έχει υποφέρει ο λαός τα 7 χρόνια. Έχουμε χάσει το 25% του ΑΕΠ και χιλιάδες άνθρωποι έχουν φύγει από τη χώρα. Εντούτοις είναι ξεκάθαρο στους Έλληνες ότι το μέλλον μας είναι συνυφασμένο με την Ευρώπη. Δεν υπάρχει δρόμος για ανεξάρτητη διαδρομή είτε σε οικονομικό είτε σε γεωπολιτικό επίπεδο».

Αναφερόμενος στο πεδίο της επιχειρηματικότητας είπε ότι: «Χρειαζόμαστε ανταγωνιστική οικονομία και ισχυρή διοίκηση. Πρέπει να ανοίξουμε τις αγορές μας και να γίνουμε πολύ πιο ανοιχτοί στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης».

«Υποστηρίζω τις μεταρρυθμίσεις και είμαι σταθερός στις απόψεις μου. Ως υπουργός στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατάφερα να αποδείξω ότι μπορώ να προβώ σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων.


Πηγή