Σάββατο , 2 Δεκέμβριος 2023

Μητσοτάκης: Στη… θάλασσα αποφασίζει για εκλογές -Εισηγήσεις για κάλπες στις 9 Απριλίου

Σε λίγες ημέρες μπαίνουμε στην εκλογική χρονιά και άπαντες αναμένουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώσει την ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες.

Σε μια… ντρίπλα από αυτές που συνηθίζει, ο πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του τελικά στη θάλασσα και όχι στο βουνό, καθώς ακύρωσε το ορεινό Μέτσοβο, όπου σκόπευε να βρεθεί τα Χριστούγεννα, και πήγε στην πατρίδα του, στα Χανιά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε μάλιστα οικογενειακή φωτογραφία στο instagram, γράφοντας: «Από το βουνό στη θάλασσα. Χρόνια Πολλά». Το χιούμορ για το βουνό και τη θάλασσα παραπέμπει ευθέως στην αλλαγή σχεδίων για την ολιγοήμερη απόδραση και, υποδόρια, στις αποφάσεις που θα λάβει -αν και όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι τις έχει ήδη πάρει.

Όταν ερωτάται ο ίδιος για το πότε θα στηθούν οι κάλπες, απαντά με το γνωστό αινιγματικό του χαμόγελο: «Μέσα στο 2023».

Ωστόσο, οι εισηγήσεις που έχουν γίνει είναι συγκεκριμένες, με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα η καθεμία, και κινούνται σε ένα χρονικό εύρος από 26 Μαρτίου μέχρι τέλη Απριλίου, ενώ κάποιοι μιλούν και για… Μάιο.

Βορίδης για εκλογές: Πιθανόν πριν από το Πάσχα οι πρώτες κάλπες και πριν από τις Πανελλαδικές οι δεύτερες

Γεραπετρίτης για εκλογές: Νομίζω ότι το αρνάκι στο χωριό θα το φάμε με ησυχία

Σύμφωνα με πηγές που είναι κοντά στον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά και σε συνδυασμό με τις εξελίξεις, το κλίμα και τις δημοσκοπήσεις να ανακοινώνει εν ευθέτω χρόνω τις προθέσεις του. Το βέβαιον είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν με τη νέα απογραφή, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Ενδιαμέσως επίσης, θα υπάρξει πιθανόν και αλλαγή στον τρόπο εκλογής των αποδήμων, όπως αποκάλυψε το iefimerida.gr, λόγω της χαμηλής συμμετοχής τους μέχρι τώρα στην εγγραφή τους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό, εφόσον επιτευχθεί σύγκλιση με τα άλλα κόμματα για να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές, ώστε να έχει άμεση ισχύ.

Πιο κοντά στα σενάρια αυτή τη στιγμή είναι να στηθούν κάλπες με απλή αναλογική την Κυριακή των Βαΐων στις 9 Απριλίου (το Πάσχα πέφτει 16 Απριλίου φέτος). Αυτό σημαίνει ότι η διάλυση της Βουλής θα γίνει ένα μήνα πριν, στις 9 Μαρτίου.

Η ημερομηνία αυτή είναι «βολική» για μια σειρά από λόγους:

  • Δεν διαταράσσονται οι διακοπές του Πάσχα, τουναντίον διευκολύνονται οι ετεροδημότες να παρατείνουν την παραμονή τους στα χωριά τους.
  • Εάν απαιτηθούν -όπερ και το πιθανότερο- νέες εκλογές με μπόνους εδρών, αυτές θα διεξαχθούν περίπου έναν μήνα μετά, είτε στις 14 Μαΐου είτε στις 21/5. Έτσι, δεν επηρεάζονται οι Πανελλήνιες, που ξεκινούν Παρασκευή 2 Ιουνίου.
  • Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχει να παρουσιάσει, εκτός από τον απολογισμό τετραετίας, και «φρέσκα», νέα μέτρα ενίσχυσης, όπως το Market Pass (τέλη Φεβρουαρίου), την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης (από 1/1/23), ενώ θα βρίσκεται ενόψει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού (από πρωτομαγιά του 2023).
  • Φυσικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορεί να ισχυριστεί ότι ήταν θεσμικός και συνεπής εξαντλώντας σχεδόν πλήρως την κυβερνητική του τετραετία, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019.

Σε αυτό το βασικό σενάριο υπάρχουν και παραλλαγές: Να γίνουν οι πρώτες εκλογές στις 2 Απριλίου, ή στις 30 Απριλίου (ακόμη πιο κοντά στη λήξη της τετραετίας και με πιθανότατα ακόμη καλύτερο καιρό, που θα διευκολύνει και ηλικιωμένους ψηφοφόρους) και οι δεύτερες κάλπες να στηθούν 28 Μαΐου (πάλι πριν από τις Πανελλαδικές). Υπάρχει και ένα σενάριο που συναρτά τις ελληνικές εκλογές με τις κάλπες στην Τουρκία, υπό τον φόβο ενός θερμού επεισοδίου από τον Ερντογάν, κυρίως στο διάστημα μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών, που τη χώρα θα κυβερνά υπηρεσιακή κυβέρνηση. Στη γειτονική χώρα το απώτατο όριο για εκλογική αναμέτρηση είναι 18 Ιουνίου, ωστόσο και εκεί επικρατούν σκέψεις να έρθουν νωρίτερα (ίσως και 14 Μαΐου).


Πηγή