Τετάρτη , 7 Δεκέμβριος 2022

Μπένετ για το νέο αντιπυραυλικό υπερόπλο του Ισραήλ: Μπορεί να ακούγεται επιστημονική φαντασία, αλλά δεν είναι

Με ενθουσιασμό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ για το νέο επίτευγμα της χώρας στο χώρο των οπλικών συστημάτων.

Όπως έγραψε χθες το iefimerida.gr το υπ. Αμυνας ανακοίνωσε ότι στέφθηκαν με επιτυχία οι δοκιμές ενός υψηλής ισχύος συστήματος λέιζερ για αντιπυραυλική άμυνα.

Μπένετ: Μπορεί να ακούγεται επιστημονική φαντασία αλλά είναι αληθινό

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ έγραψε στο twitter: «Το Ισραήλ δοκίμασε με επιτυχία το νέο σύστημα παρακολούθησης λέιζερ «Iron Beam». Αυτό είναι το πρώτο οπλικό σύστημα στον κόσμο που βασίζεται στην ενέργεια που χρησιμοποιεί λέιζερ για να καταρρίψει εισερχόμενα UAV, ρουκέτες και όλμους με κόστος 3,50 $ ανά βολή. Μπορεί να ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά είναι αληθινό».

Σε μια σειρά δοκιμών, το σύστημα με την ονομασία «Σιδερένια Ακτίνα» (Iron Beam) αναχαίτισε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ρουκέτες και βλήματα όλμων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ ανέφερε: «Σήμερα, για πρώτη φορά, ένα υψηλής ισχύος σύστημα λέιζερ, που κατασκευάστηκε στο Ισραήλ, σημείωσε επιτυχία στην αναχαίτιση διάφορων στόχων, κάτι που αποτελεί επίτευγμα παγκοσμίου βεληνεκούς».

Πρόσφατα ο Γκαντζ είχε συμφωνήσει σε προϋπολογισμό εκατομμυρίων για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος.

Η ονομασία του νέου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας ταιριάζει απόλυτα με τον λεγόμενο «Σιδηρούν Θόλο» (Iron Dome), το σύστημα που προστατεύει το Ισραήλ από πυραύλους μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς.

Οι δοκιμές εντάσσονται στο πλαίσιο πολυετούς προγράμματος με στόχο την ανάπτυξη ενός ισχυρού συστήματος λέιζερ που θα πλαισιώσει τον «Σιδηρούν Θόλο».

Επικεφαλής του προγράμματος είναι η κρατική εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας Rafael.

Οι επιθέσεις με ρουκέτες κατά του εβραϊκού κράτους είναι συχνές. Η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας και η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ από τον γειτονικό Λίβανο απειλούν κατά καιρούς το Ισραήλ.


Πηγή