Παρασκευή , 17 Σεπτέμβριος 2021
Μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και δήμου για το άνοιγμα των πάρκων στο Παρίσι

Μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και δήμου για το άνοιγμα των πάρκων στο Παρίσι

Μπορεί η δημοτική Αρχή του Παρισίου να επιθυμεί το άνοιγμα των πάρκων για το κοινό, καθώς τα μέτρα περιορισμού σταδιακά μειώνονται, ωστόσο ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, δήλωσε σήμερα πως τόσο τα πάρκα όσο και οι κήποι θα παραμείνουν κλειστοί στην πρωτεύουσα και την ευρύτερη περιοχή, ώστε να περιορισθεί ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων από τον κορονοϊό.

Ο Βεράν αντέδρασε, αφού η δήμαρχος του Παρισίου, Αν Ινταλγκό, ζήτησε μέσω του Twitter να ανοίξουν και πάλι τα πάρκα της γαλλικής πρωτεύουσας, που είναι κλειστά από τις 17 Μαρτίου, με την προϋπόθεση πως οι άνθρωποι που θα πηγαίνουν σε αυτά θα φορούν μάσκες προστασίας.

Ο υπουργός προέβη στη δήλωση αυτή, αφού πλήθη Παριζιάνων συγκεντρώθηκαν χθες, Δευτέρα 11 Μαΐου, στις όχθες του καναλιού Σεν Μαρτέν και στις όχθες του Σηκουάνα για να γιορτάσουν τη χαλάρωση του lockdown.

Η Αστυνομία επενέβη για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους και ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, ζήτησε αργότερα από τις Αρχές να να απαγορεύσουν τα ποτά στο κανάλι Σεν Μαρτέν και στις όχθες του Σηκουάνα.

«Δεν έχει τελειώσει. Ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί… Σχετικά με τις χθεσινές εικόνες στις όχθες του Σηκουάνα στις οποίες αναφέρεσθε … μπορεί κανείς να κατανοήσει, όμως αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο», δήλωσε ο Βεράν σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στο Λιμέιγ-Μπρεβάν, στην περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς.

«Όχι, δεν θα ανοίξουμε τα πάρκα και τους κήπους στο Παρίσι, στην Ιλ-ντε-Φρανς και σε περιφέρειες που είναι χαρακτηρισμένες ως κόκκινες, επειδή μπορεί να είναι εξαιρετικά δελεαστικό με τον ήλιο που έχουμε σήμερα να συγκεντρωθούν υπερβολικά πολλοί άνθρωποι και να μην γίνουν σεβαστά το όριο των 10 ατόμων καθώς και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης», πρόσθεσε.

Η Γαλλία έχει τώρα χωρισθεί σε «πράσινες ζώνες», όπου τα ποσοστά της λοίμωξης είναι χαμηλά, και σε «κόκκινες ζώνες», στις οποίες περιλαμβάνεται η ευρύτερη περιφέρεια του Παρισιού και τα ποσοστά είναι εκεί υψηλότερα και ισχύουν περισσότεροι περιορισμοί.

Επιμένει η δήμαρχος, αλλά με τη χρήση μάσκας

Παρόλα αυτά, η δήμαρχος του Παρισίου προσπάθησε να μην ισχύσουν οι απαγορεύσεις, μέσω… ντρίμπλας. «Δεδομένων των αναγκών των Παριζιάνων, διότι το Παρίσι είναι μία πολύ πυκνοκατοικημένη πόλη, ανανεώνω το αίτημα να ανοίξουν τα πάρκα και οι κήποι με υποχρεωτική την χρήση μάσκας, πράγμα που θα πρέπει να ισχύει σε όλους τους δρόμους της πόλης μας», έγραψε στο Twitter η Αν Ινταλγκό.

Από την έναρξη της άρσης των περιοριστικών μέτρων, χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα δημόσια μέσα μεταφοράς, όχι όμως και στους δημόσιους χώρους.

Το δάσος της Βουλόνης είναι ανοικτό στους περιπατητές, όχι όμως και τα πάρκα και οι κήποι: η κατάταξη της πρωτεύουσας στις κόκκινες περιοχές της επιδημίας «επιβάλλει να παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας», ανακοίνωσε την Παρασκευή η δήμαρχος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η επιδημία παραμένει ενεργή και εν εξελίξει στην Γαλλία, παρά την μείωση των ασθενών σε ΜΕΘ, με 263 νέους θανάτους σε 24 ώρες, σύμφωνα με τον χθεσινό απολογισμό της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας.


Πηγή