Δευτέρα , 5 Οκτώβριος 2026

Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι προαναγγέλλει πλήγματα σε διυλιστήρια στη Ρωσία, η Μόσχα απαντά με νέες επιθέσεις

Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας εισέρχεται σε μια νέα φάση έντασης, με τις δύο πλευρές να προαναγγέλλουν κλιμάκωση των επιθέσεων και τις ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον ουκρανικών πόλεων να εντείνονται.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι, παρά τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η στρατιωτική αντιπαράθεση διευρύνεται και πλέον επικεντρώνεται όλο και περισσότερο σε υποδομές, ενέργεια και στρατηγικούς στόχους.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ουκρανία θα εντείνει τα πλήγματα εναντίον ρωσικών διυλιστηρίων πετρελαίου, ως απάντηση στη νέα εκστρατεία ρωσικών επιθέσεων. Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν εντοπίσει έγγραφα που, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνουν μια νέα ρωσική στρατιωτική «δογματική» κατεύθυνση, με διευρυμένα πλήγματα σε υποδομές και αστικές περιοχές.

Ρωσικό αεροπορικό πλήγμα είχε στόχο τη Βόρεια Γέφυρα στο Κίεβο, την ώρα που ο Μερτς βρίσκεται στην ουκρανική πρωτεύουσα

Έξι νεκροί σε ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο -Επληξαν τάνκερ που μετέφερε καύσιμα στην Ουκρανία

Ο ίδιος υποστήριξε ότι στόχος της Μόσχας είναι να ασκήσει πίεση στους κατοίκους του Κιέβου και άλλων πόλεων ώστε να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Ουκρανία θα απαντήσει κυρίως πλήττοντας ενεργειακές και στρατιωτικά σημαντικές εγκαταστάσεις στη Ρωσία, και όχι αδιακρίτως πολιτικούς στόχους.

Η Μόσχα απαντά με επιθέσεις σε υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Η απάντηση της Μόσχας ήρθε σήμερα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει ότι θα εντείνει τις επιθέσεις στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, επικαλούμενο ως αιτία τις ουκρανικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ρωσία δηλώνει ότι θα επικεντρωθεί σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αμυντική βιομηχανία και υποδομές.

Στο πεδίο, η κατάσταση είναι ήδη ιδιαίτερα έντονη. Τις τελευταίες ημέρες ρωσικά drones και πύραυλοι έχουν πλήξει επανειλημμένα το Κίεβο, με ζημιές σε γέφυρες και κρίσιμες υποδομές. Σήμερα, λίγο μετά την άφιξη του Γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς στην ουκρανική πρωτεύουσα, ρωσικό πλήγμα προκάλεσε ζημιές στη Βόρεια Γέφυρα του Κιέβου. Οι σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν ενώ ο Μερτς βρισκόταν στην πόλη.

Κατά το τελευταίο 24ωρο, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι αντιμετώπισε μεγάλη ρωσική επιδρομή με 135 drones, από τα οποία 125, σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, αναχαιτίστηκαν ή καταρρίφθηκαν. Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν επίσης νεκρούς και τραυματίες από ρωσικές επιθέσεις, μεταξύ άλλων στην περιοχή του Σούμι.


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Δεν δεχόμαστε να δανειστούμε τους δικούς μας θησαυρούς

Μήνυμα στη Βρετανία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος …

Daily-News.GR