Κυριακή , 27 Νοέμβριος 2022

Οι θλιβεροί αριθμοί της εσχάτης των ποινών στις ΗΠΑ

Δεν είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς πως οι ΗΠΑ μοιράζονται κάτι κοινό με τη Σαουδική Αραβία, την Κίνα, το Πακιστάν, το Ιράν και το Ιράκ, το γεγονός ότι όλοι τους συνεχίζουν να εφαρμόζουν την κεφαλική ποινή δηλαδή.

Πέρυσι μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσπευσαν να εγκωμιάσουν την Αμερική γιατί σκότωσε «μόνο» 31 ανθρώπους, ένα νούμερο που ήταν ωστόσο πράγματι το χαμηλότερο από το 1998.

Φέτος βέβαια οι ΗΠΑ έχουν φτάσει ήδη στις είκοσι εκτελέσεις και είναι ακόμα Οκτώβριος. Η 21η εκτέλεση είναι μάλιστα προγραμματισμένη για τις επόμενες ημέρες στο Τέξας, κι έτσι τα περσινά νούμερα μπορεί άνετα να ξεπεραστούν.

Η θανατική καταδίκη εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα σε 31 πολιτείες των ΗΠΑ και το Τέξας κρατά σταθερά τα σκήπτρα. Έχει «φάει» 544 ανθρώπους από το 1976, ακολουθούμενο από τους 113 της Βιρτζίνια και τους 112 της Οκλαχόμα, σύμφωνα πάντα με τον επίσημο φορέα που παρακολουθεί τις θανατικές ποινές στη χώρα.

Η φονική ένεση είναι ο προτιμώμενος τρόπος εκτέλεσης, καθώς τον έχουν δοκιμάσει 1.287 άνθρωποι (από το 1976). Άλλοι 158 έχουν πεθάνει στην ηλεκτρική καρέκλα, 11 σε θαλάμους αερίων, 3 στην αγχόνη και άλλοι 3 στο απόσπασμα.

Παρά το γεγονός όμως ότι το Τέξας είναι Νο 1 στις εκτελέσεις, η Καλιφόρνια είναι αυτή που έχει τους περισσότερους θανατοποινίτες (744). Όσο για τους ίδιους τους μελλοθάνατους, οι λευκοί ισοδυναμούν με το 55,8% των εκτελεσμένων, οι Αφροαμερικανοί απαρτίζουν το 34,4%, οι Λατίνοι το 8,2% και το άλλο 1,6% αντιπροσωπεύει όλους τους υπόλοιπους.

ptontn1

Πέρυσι, η Αμερική κατατάχθηκε έβδομη μεταξύ των πιο παραγωγικών χωρών στην επικράτεια της θανατικής ποινής. Η Κίνα ήταν η πρώτη και μετά το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και το Πακιστάν…

localStorage.clear();


Πηγή