Σάββατο , 2 Μάρτιος 2024
Οι περιοχές που προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς - Έκκληση Χαρδαλιά στους κατοίκους για αυστηρή τήρηση των μέτρων

Οι περιοχές που προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς – Έκκληση Χαρδαλιά στους κατοίκους για αυστηρή τήρηση των μέτρων

Παράταση της ισχύος των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας το απόγευμα της Τρίτης.

Πιο συγκεκριμένα, παρατείνονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου μέχρι την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί. Ο υφυπουργός σημείωσε πως αυτή τη στιγμή ο δήμος Κοζάνης έχει 96 ενεργά κρούσματα, όταν είχε 152 πριν από μία εβδομάδα.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η άρση των μέτρων στους δήμους Σερβίων και Βελβεντού.

Όσον αφορά την τοπική ενότητα Θεσπιέων του δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων της ΠΕ Βοιωτίας, η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται.

Ενημέρωσε ακόμα πως λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στο χωριό Γκέλλη του δήμου Αμυνταίου της ΠΕ Φλώρινας αποφασίστηκε από αύριο, στις 6 το πρωί, και για 10 ημέρες, θα ισχύσουν τα ίδια πρόσθετα μέτρα που ισχύουν για τις Θεσπιές.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας, στους δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιστερίου, Ηλίου και Αχαρνών, στην περιοχή Ζεφυρίου του δήμου Φυλής, καθώς και στο νησί της Καλύμνου, να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί και να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων.

Υπενθύμισε ότι τα μέτρα που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα ισχύουν και την Πρωτοχρονιά.

Μαγιορκίνης: Δεν είμαστε σε φάση για κοινωνική χαλάρωση – Είναι πολύ νωρίς ακόμη

Το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν είναι ακόμη σε φάση για κοινωνική χαλάρωση, καθώς «είναι πολύ νωρίς ακόμη», έστειλε κατά την τοποθέτησή του στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Μάλιστα, στάθηκε στο γεγονός πως ακόμη η κατάσταση στις ΜΕΘ της χώρας παραμένει δύσκολη.

Αρχικά, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι σε διεθνές επίπεδο, «13.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους καθημερινά από τον κορονοϊό». Και όσον αφορά συγκεκριμένα για την Ελλάδα είπε πως «η πίεση στο σύστημα υγείας παρουσιάζει σταδιακή υποχώρηση», ωστόσο στάθηκε στο γεγονός πως τα πράγματα είναι ζόρικα όσον αφορά τις εντατικές.

Όπως υπογράμμισε, «το σύστημα υγείας απόσυμφορείται με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς από αυτούς που συμπιέστηκε». Και έστειλε το μήνυμα πως «δεν είμαστε σε φάση για κοινωνική χαλάρωση. Είναι πολύ νωρίς ακόμη».

«Αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικά να είναι η ίδια που συναντήσαμε τις προηγούμενες ημέρες», προέτρεψε και κάλεσε τον κόσμο να τηρεί όλα τα μέτρα. «Στις ευπαθείς ομάδες πάμε με μάσκα. Συναντιόμαστε με τα ίδια άτομα στις γιορτές, διατηρούμε την κοινωνική φούσκα», ανέφερε.

«Το εμβόλιο θα επιβραδύνει την πανδημία, όταν το ποσοστό που θα εμβολιαστεί ξεπεράσει το 30%», είπε επίσης ο κ. Μαγιορκίνης. Ενώ κλείνοντας κάλεσε τους πολίτες «να διατηρήσουν την υπομονή τους, η πανδημία παραμένει το ίδιο, ίσως και περισσότερο επικίνδυνη».


Πηγή