Δευτέρα , 27 Μάιος 2024

Οι προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο στη συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Ισπανό πρέσβη

Με τον πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα Carles Maria Casajuana Palet και τον ακόλουθο Άμυνας της πρεσβείας Captain Federico Antonio Garcia Castro, συναντήθηκε χθες Δευτέρα στο γραφείο του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Όπως ανακοινώθηκε, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στις συνέπειές της για την αρχιτεκτονική ασφαλείας του ευρω-ατλαντικού χώρου.

Επίσης, συζητήθηκαν ο ρόλος της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης για την υποστήριξη της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.  

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην συμβολή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της περιοχής, στην εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις περισσότερες αραβικές χώρες και το Ισραήλ, όπως και με χώρες των Βαλκανίων. Ακόμη, υπογράμμισε τη σημασία των συνεργασιών με την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο των τριμερών σχημάτων «Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου», «Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας» και «Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ».

Συζητήθηκαν επιπλέον, οι δυνατότητες αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας, με κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, με ανταλλαγή προσωπικού σε οντότητες και στρατηγεία του ΝΑΤΟ που φιλοξενούν στο έδαφός τους, καθώς και με ανταλλαγή επισκέψεων σε όλα τα επίπεδα.


Πηγή