Τρίτη , 4 Οκτώβριος 2022

Οι ρήτρες μη αναστροφής των μεταρρυθμίσεων

Τις τελευταίες πινελιές βάζουν κυβέρνηση και θεσμοί στο κείμενο του προγράμματος αυξημένης εποπτείας (Enhanced Surveillance) στο οποίο θα υπαχθεί η χώρα μετά τις 20 Αυγούστου. Πρόκειται για ένα κείμενο – πλαίσιο το οποίο θα συζητηθεί στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης 12 Ιουλίου και εν συνεχεία θα δοθεί στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το κείμενο αυτό, ενσωματώνει 20 βασικές μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, όπως π.χ. οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο, η μείωση των κόκκινων δανείων, η αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος συλλογής των φόρων, αλλά και ρήτρες ότι καμία μεταρρύθμιση δεν θα αναστραφεί χωρίς την έγκριση των τεσσάρων δανειστών (EE, ΔΝΤ, ESM, ΕΚΤ) που θα συνεχίσουν το εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα. Θα υπάρχουν τριμηνιαίες αξιολογήσεις και εξαμηνιαίες αναλύσεις της προόδου της ελληνικής οικονομίας όχι όμως με τη μορφή που γνωρίζουμε τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν θα λαμβάνει χρήματα – δάνεια από τον ESM, παρά μόνο από τις αγορές δεν θα έχει και σκληρά προαπαιτούμενα για να υλοποιήσει.

Από την άλλη όμως υπάρχει και το αγκάθι των μεταρρυθμίσεων που έχουν συνδεθεί με την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τις αγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων και θα πρέπει να επιδείξει συνέπεια. Στο κρας – τεστ του Δεκεμβρίου 2018 κληρώνει για τα πρώτα 600 εκατ. ευρώ από αυτά τα κέρδη.

Γεγονός είναι πάντως ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν θα σημάνει την πλήρη απεξάρτηση της χώρας από τους πιστωτές. Αυτό θα συνέβαινε μόνο με την αποπληρωμή του 75% των δανείων που έχει λάβει από τις χώρες της ευρωζώνης, αρχικά, και εν συνεχεία από τον EFSF και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Μέχρι η Ελλάδα να οδηγηθεί στην πλήρη δημοσιονομική ελευθερία θα υπόκεινται σε ελέγχους πάνω σε γνωστές – άγνωστες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το ελληνιστικό ολιστικό σχέδιο της ανάπτυξης.

Στις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων από την 1η/1/2019, η μείωση αφορολογήτου ποσού από 1/1/2020, η εξίσωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές το 2020, ο περιορισμός των κόκκινων δανείων στα 60 δισ. από 92,4 δισ. που είναι σήμερα, αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος συλλογής των φόρων, επανεξέταση των επιδομάτων αναπηρίας και εκσυγχρονισμός του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας

localStorage.clear();


Πηγή