Κυριακή , 5 Φεβρουάριος 2023
Οι συριακές δυνάμεις ξεκινούν εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους στα σύνορα με το Ιράκ

Οι συριακές δυνάμεις ξεκινούν εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους στα σύνορα με το Ιράκ

Στην ανακοίνωση πως ξεκινούν να καταδιώκουν τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος προχώρησαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS). Η εκστρατεία θα πραγματοποιηθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στα σύνορα με το Ιράκ, σε συντονισμό με τον Διεθνή Συνασπισμό, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, καθώς και τις ιρακινές δυνάμεις.

«Σε συντονισμό με τις δυνάμεις του Διεθνούς Συνασπισμού (…) και τον Ιρακινό Στρατό, οι δυνάμεις μας ξεκίνησαν μια εκστρατεία με τίτλο “Αποτροπή τρομοκρατίας”, προκειμένου να εντοπίσουν τους πυρήνες της τρομοκρατικής οργάνωσης Ντάες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κατά μήκος του ποταμού Χαμπούρ και της συροϊρακινής μεθορίου», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι FDS, όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι μαχητές.

Ντάες είναι το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ, οι επιθέσεις του οποίου «αυξήθηκαν πρόσφατα, κάτι που αποτελεί μια πραγματική απειλή (…) για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή αυτή», προστίθεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αφού ανακήρυξε ένα «χαλιφάτο» στη Συρία και στο Ιράκ το 2014, το Ισλαμικό Κράτος υπέστη αλυσιδωτές ήττες στις δύο χώρες προτού κατακρημνιστεί τον Μάρτιο του 2019. Όμως, οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να εξαπολύουν φονικές επιθέσεις, κυρίως στην τεράστια έρημο της κεντρικής Συρίας, που εκτείνεται από την επαρχία Χομς (κέντρο) έως εκείνην της Ντέιρ Έζορ (ανατολικά).

Οι επιθέσεις της οργάνωσης θέτουν στο στόχαστρο τόσο τον Συριακό Στρατό και τους συμμάχους του όσο και τις κουρδικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται επί μακρόν από την Ουάσινγκτον στη μάχη τους εναντίον του ΙΚ.

Από τον Μάρτιο του 2019, οι κουρδικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τον συνασπισμό κατά του ΙΚ, εξαπέλυσαν πολλές επιθέσεις εναντίον της οργάνωσης, εντοπίζοντας τους εν υπνώσει πυρήνες της χωρίς όμως να καταφέρουν να σταματήσουν τις δραστηριότητές της.

Χθες, Πέμπτη 4 Ιουνίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κάλεσαν τους συμμάχους τους να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους παρά την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Η μάχη μας εναντίον του ΙΚ συνεχίζεται και θα συνεχιστεί ακόμη στο μέλλον. Δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε στις δάφνες μας», προειδοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.


Πηγή