Σάββατο , 25 Μάιος 2024

Οι Ταλιμπάν απειλούν τον Χάρι: «Αν τολμά, ας έρθει ξανά στο Αφγανιστάν» -Οργή και στον Βρετανικό Στρατό

Την οργή των Ταλιμπάν προκάλεσε ο πρίγκιπας Χάρι, που στα απομνημονεύματά του έγραψε ότι σκότωσε 25 από αυτούς όταν υπηρετούσε ως πιλότος ελικοπτέρου στο Αφγανιστάν.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, ο Χάρι έγραψε ότι έβλεπε τους στόχους του σαν «πιόνια σκακιού», όπως του είχαν μάθει στην εκπαίδευση.

Ο πρίγκιπας υπηρέτησε 10 χρόνια στον Βρετανικό Στρατό και όταν αποχώρησε είχε τον βαθμό του σμηναγού. Υπερασπίστηκε τη δράση του στο Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι οι εχθροί τους οποίους πολεμούσε είχαν διαπράξει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, δηλαδή τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρί8ου 2001 στις ΗΠΑ.

Πρίγκιπας Χάρι: «Σκότωσα 25 Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, τους θεωρούσα πιόνια, όχι ανθρώπους»

Πρίγκιπας Χάρι: Οδήγησε στο τούνελ που σκοτώθηκε η μητέρα του, με την ίδια ταχύτητα -«Θέλω να το περάσω»

Τα όσα έγιναν γνωστά, ήταν δεδομένο πως θα προκαλούσαν την αντίδραση των Ταλιμπάν, οι οποίοι -μεταξύ άλλων- τον προειδοποίησαν πως «αν τολμά, ας έρθει ξανά στο Αφγανιστάν» και φυσικά ότι τα θύματά του «δεν ήταν πιόνια, αλλά άνθρωποι με οικογένειες και αγαπημένους ανθρώπους».

Σε μήνυμά του στο Tweitter, o Ανας Χακάνι, διοικητής των Ταλιμπάν και ηγετικό στέλεχος του Δικτύου Χακάνι, επισήμανε ότι «μεταξύ των δολοφόνων των Αφγανών, δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν την αξιοπρέπειά σας να αποκαλύψουν και να ομολογήσουν τα εγκλήματα πολέμου».

Όπως τόνισε ακόμη, «η αλήθεια είναι αυτή που είπες. Οι αθώοι άνθρωποί μας ήταν πιόνια σκακιού για τους στρατιώτες, τους στρατιωτικούς και τους πολιτικούς ηγέτες σας. Ωστόσο, ηττηθήκατε σε εκείνο το “παιχνίδι” των λευκών και μαύρων “τετραγώνων”».

Τέλος, το tweet επισήμαινε: «Δεν περιμένω από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να σας καλέσει ή οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να σας καταδικάσουν, γιατί είναι κουφοί και τυφλοί με εσάς. Αλλά, ελπίζουμε ότι αυτές οι φρικαλεότητες θα μείνουν στη μνήμη της ιστορίας της ανθρωπότητας».

Χάρι: Αντίδραση για τα όσα έκανε στο Αφγανιστάν και από συναδέλφους του στρατιωτικούς

Τα όσα αναφέρει ο πρίγκιπας Χάρι δεν έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό ούτε από τους πρώην συναδέλφους του.

«Σε αγαπάμε, Χάρι, αλλά πρέπει να βγάλεις τον σκασμό!» έγραψε στο Twitter ο Μπεν ΜακΜπιν, πρώην πεζοναύτης που έχασε ένα χέρι και ένα πόδι στο Αφγανιστάν το 2008 και τον οποίο ο πρίγκιπας αποκαλεί στο βιβλίο του «πραγματικό ήρωα».

«Τώρα, ο Χάρι στράφηκε εναντίον της άλλης οικογένειάς του, του Στρατού», είπε ο βετεράνος σμήναρχος Τιμς Κόλινς, που συμμετείχε στον πόλεμο στο Ιράκ. «Δεν συμπεριφερόμαστε έτσι στον στρατό, δεν σκεφτόμαστε έτσι», επέμεινε, αναφερόμενος στην αφήγηση του δούκα του Σάσεξ για τους εχθρούς που σκότωσε. Το βιβλίο είναι «μια τραγική απάτη για να αποκομίσει χρήματα», πρόσθεσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χάρι προκαλεί σάλο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τη στρατιωτική θητεία του στο Αφγανιστάν. Το 2013 είχε δηλώσει ότι για έναν πιλότο ελικοπτέρου, το να σκοτώνει αντάρτες μαχητές μοιάζει με βιντεοπαιχνίδι.


Πηγή