Σάββατο , 25 Σεπτέμβριος 2021

«Οι τζιχαντιστές της Μοσούλης μπορεί να καταφύγουν στη Συρία»


Προειδοποίηση του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Βαλέρι Γκερασίμοφ, για φυγή των τζιχαντιστών της Μοσούλης στη Συρία.

Συγκεκριμένα ανέφερε «ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας του διεθνούς συνασπισμού συνειδητοποιούν τι μπορεί να συμβεί με μια άτακτη υποχώρηση αυτών των ενόπλων ομάδων του Ισλαμικού Κράτους”, ενώ συμπλήρωσε πως “είναι ουσιαστικής σημασίας να μην καταδιώκουν τους τρομοκράτες από τη μια χώρα στην άλλη, αλλά να τους εξοντώσουν επί τόπου».

Οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού και των Κούρδων πεσμεργκά πλησιάζουν στη Μοσούλη, προκειμένου να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές από την πόλη αυτή. Στην επιχείρησή τους αυτή στηρίζονται από τον διεθνή συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ. Εκτός από τα μαχητικά αεροσκάφη του που εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών, ο συνασπισμός έχει αναπτύξει στην περιοχή και ειδικές ομάδες στρατιωτικών συμβούλων. Στρατιωτικοί δορυφόροι καθώς και δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης στη Μοσούλη.

Ο στρατηγός ωστόσο τόνισε πως «παρά τον πάταγο που πραγματοποιείται στα δυτικά τηλεοπτικά κανάλια, πρέπει να καταλάβουμε ότι στην πραγματικότητα η επιχείρηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη». Το μόνο που έχει γίνει είναι ορισμένα πλήγματα από το πυροβολικό ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνονται μονάδες στην περιφέρεια της Μοσούλης.

Οι ιρακινές δυνάμεις μπήκαν την Τρίτη σε πολλές συνοικίες της πόλης Καρακός προκαλώντας ξέσπασμα χαράς στους χριστιανούς κατοίκους της πόλης, οι οποίοι έχουν καταφύγει εδώ και δύο χρόνια σε κοντινές περιοχές του Ιρακινού Κουρδιστάν. Στην  πόλη πάντως υπάρχουν ακόμη άνδρες του Ισλαμικού Κράτους ενώ οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι κάτοικοι, την έχουν εγκαταλείψει.

<!–

–>


Πηγή