Σάββατο , 28 Ιανουάριος 2023

Ολλανδία: Μια κακοποιημένη καφέ αρκούδα στην Ουκρανία βρήκε «σπίτι» και ασφάλεια σε ζωολογικό κήπο

Η Κιριούσα, μια κακοποιημένη καφέ αρκούδα από την Ουκρανία βρήκε καταφύγιο και ασφάλεια σε ζωολογικό κήπο στην Ολλανδία.

Η 24χρονη καφέ αρκούδα ενός πρώην τσίρκου, την οποία εγκατέλειψε ο ιδιοκτήτης της που πήγε στο μέτωπο, βρήκε καταφύγιο σε ένα ίδρυμα και έναν ζωολογικό κήπο της Ολλανδίας. Η ζωή της άλλαξε ριζικά προς το καλύτερο, καθώς και πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι συνθήκες διαβίωσής της ήταν το λιγότερο άθλιες.

«Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το ίδρυμα Bears in Mind συνέλεξε μια καφέ αρκούδα από την Ουκρανία που ζούσε σε άθλιες συνθήκες επί 18 χρόνια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ζωολογικός κήπος του Ρένεν στην κεντρική Ολλανδία.

«Η κατάσταση υγείας της αρκούδας είχε επιδεινωθεί τόσο πολύ κατά τη διάρκεια του πολέμου που το ίδρυμα έκανε τα πάντα για να απομακρύνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την αρκούδα από την εμπόλεμη ζώνη», σε μια επικίνδυνη επιχείρηση, ανέφερε η διοίκηση του ζωολογικού κήπου, όπου έφτασε το ζώο την Κυριακή.

Φωτογραφίες: Οι Ουκρανοί στον δρόμο της προσφυγιάς, έχοντας μαζί τους τις γάτες και τους σκύλους τους

Ουκρανία: Οι ιδιοκτήτες σκύλων δεν αποχωρίζονται τον πιο πιστό τους φίλο, ούτε τις πιο δύσκολες ώρες [βίντεο]

Η Κιριούσα ζούσε εδώ και χρόνια σε ένα μικροσκοπικό κλουβί, σύμφωνα με τον ολλανδικό ζωολογικό κήπο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε την κατάσταση όταν ο ιδιοκτήτης της εντάχθηκε στον στρατό.

«Τώρα που ο πόλεμος συνεχίζεται, οι ιδιοκτήτες δεν είναι πλέον σε θέση να φροντίσουν το ζώο», δήλωσε η Ίνγκριντ Βερμούλεν, διευθύντρια του ιδρύματος Bears in Mind, που εργάζεται για την προστασία των αρκούδων.

«Η τροφή γίνεται σπάνια και βλέπουμε αυτά τα είδη ζώων να μένουν πλέον συνήθως πίσω λόγω της διαφαινόμενης απειλής πολέμου», ανέφερε η Βερμούλεν στη σχετική ανακοίνωση που μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Κιριούσα ήταν μια αρκούδα του τσίρκου για τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής της, προτού την τοποθετήσουν σε ένα ξενοδοχείο, σε μια παιδική κατασκήνωση, όπου ζούσε σε ένα κλουβί, σε τσιμεντένιο πάτωμα «με ελάχιστο χώρο για να κινηθεί», σύμφωνα με τον ζωολογικό κήπο Ouwehands Dierenpark στο Ρένεν.

Μετά μια περίοδο καραντίνας, το θηλαστικό θα ζήσει με άλλες αρκούδες που έχουν κακοποιηθεί, σε ένα δάσος που διαχειρίζεται το ίδρυμα και ο ζωολογικός κήπος.

Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα το Βέλγιο και η Ισπανία, η Ολλανδία έχει ήδη υποδεχτεί τραυματισμένα και υποσιτισμένα ζώα από την Ουκρανία. Το παράδειγμα της Κιριούσα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι σε έναν πόλεμο δεν είναι μόνο οι άνθρωποι τα θύματα, παρά το γεγονός ότι δεδομένα το μεγάλο θηλαστικό μόνο ευχάριστα δεν περνούσε τον χρόνο της και πριν τη ρωσική εισβολή.


Πηγή