Δευτέρα , 27 Ιούνιος 2022

Ο αριστερός Λούλα και με τον θύτη και με το θύμα: «Για τον πόλεμο στην Ουκρανία φταίνε εξίσου Πούτιν-Ζελένσκι»

Εξίσου υπεύθυνοι είναι Πούτιν και Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ισχυρίζεται ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα.

Ναι μεν, αλλά… είναι η στάση που προσπαθεί να τηρήσει ο πρώην πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα, ενώ επιχειρεί να κρατήσει και ίσες αποστάσεις από κάθε πλευρά του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Λούλα κατηγορεί τους πάντες για τον πόλεμο, λέγοντας ότι η Δύση θα μπορούσε να αποτρέψει αυτήν την κλιμάκωση αλλά απέτυχε. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγορεί για τον πόλεμο και τον Ζελένσκι, λέγοντας μάλιστα ότι φταίει σε ίσο βαθμό με τον Πούτιν. Ωστόσο, μέσα σε όλα αυτά, ο Λούλα προσπαθεί να κρατήσει ένα πρόσχημα, αφού λέει ότι η εισβολή δεν έπρεπε να είχε συμβεί.

Ο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έπρεπε ποτέ να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά θεωρεί ότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι «εξίσου υπεύθυνος για τον πόλεμο» με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Λούλα: Ο Μπάιντεν μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα για να αποτρέψει τη σύγκρουση

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό περιοδικό Time και δημοσιεύτηκε σήμερα, ο ηγέτης της αριστεράς στη Βραζιλία υπογραμμίζει επίσης ότι θεωρεί πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα για να αποτρέψει τη σύγκρουση αντί να την υποκινήσει.

Ο Λούλα, ο οποίος φιγουράρει στο εξώφυλλο του Time αυτήν την εβδομάδα, θεωρείται φαβορί στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου στη Βραζιλία και φιλοδοξεί να αποτρέψει την επανεκλογή του ακροδεξιού Μπολσονάρου για να επιστρέψει στον προεδρικό θώκο μετά την ακύρωση των καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος του για διαφθορά, οι οποίες τον οδήγησαν στη φυλακή.

Ανεύθυνο να πανηγυρίζουν οι ηγέτες της Δύσης για τον Ζελένσκι, σύμφωνα με τον Λούλα

Μεταξύ άλλων, ο Λούλα είπε ότι είναι ανεύθυνο εκ μέρους των ηγετών της Δύσης να πανηγυρίζουν για τον Ζελένσκι, επειδή ενθαρρύνουν τον πόλεμο αντί να εστιάζουν σε κεκλεισμένων των θυρών διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

«Βλέπω τον πρόεδρο της Ουκρανίας να μιλά στην τηλεόραση και να χειροκροτείται από ευρωπαίους βουλευτές», είπε και υποστήριξε ότι: «Αυτός ο άνθρωπος είναι εξίσου υπεύθυνος με τον Πούτιν για τον πόλεμο. Επειδή στον πόλεμο, δεν υπάρχει μόνο ένας ένοχος».

ΗΠΑ και ΕΕ θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέει ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας

Ο Λούλα τόνισε ότι ο Μπάιντεν και οι ηγέτες της ΕΕ δεν έκαναν αρκετά προκειμένου να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία πριν από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. «Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη πολιτική επιρροή και ο Μπάιντεν θα μπορούσε να αποτρέψει τον πόλεμο αντί να τον υποκινήσει», είπε και συμπλήρωσε: «Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να πάρει το αεροπλάνο και να ταξιδέψει στη Μόσχα για να μιλήσει στον Πούτιν. Αυτού του είδους τη συμπεριφορά περιμένεις από έναν ηγέτη».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τη ρωσική εισβολή, καθιστώντας σαφές ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, συνέχισε ο Λούλα. «Ο Πούτιν δεν έπρεπε να εισβάλει στην Ουκρανία. Αλλά δεν είναι μόνο ο Πούτιν που είναι ένοχος. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι επίσης ένοχες», υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας.


Πηγή