Τρίτη , 21 Μάρτιος 2023

Ο Λουκασένκο θέλει να παραμείνουν οι ρωσικές δυνάμεις στη Λευκορωσία «όσο χρειαστεί»

Τα ρωσικά στρατεύματα θα παραμείνουν όσο χρειαστεί στη Λευκορωσία τόνισε ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης, όπως τον αποκαλούν δυτικά ΜΜΕ, Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Belta.

«Αν έχει νόημα να κρατήσουμε εδώ Ρώσους στρατιώτες, θα το κάνουμε για όσο διάστημα αυτό θα είναι αναγκαίο. Το τονίζω άλλη μία φορά: είναι δικά μας αυτά τα εδάφη και η απόφαση είναι δική μας», δήλωσε ο Λουκασένκο. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax ότι «δεν γίνεται λόγος τώρα» για μόνιμη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Λευκορωσία.

Ρωσία-Ουκρανία: Η Μόσχα ανακοίνωσε νέα απομάκρυνση στρατευμάτων, η Δύση όμως παραμένει επιφυλακτική

Οι υπουργοί Άμυνας Λευκορωσίας και Ουκρανίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με στόχο τη μείωση της έντασης

ΗΠΑ, Βρετανία κι άλλες δυτικές χώρες φοβούνται ότι στη διάρκεια των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, που ξεκίνησαν στις 10 Φεβρουαρίου στη Λευκορωσία, η Ρωσία ετοιμάζει εισβολή στην Ουκρανία. ΟΙ στρατιωτικές ηγεσίες σε Μόσχα και Μινσκ αντίθετα υποστηρίζουν ότι ανάπτυξη των στρατευμάτων γίνεται για τη διεξαγωγή των γυμνασίων και δεν συνιστά για κανέναν απειλή.

Οι ασκήσεις στη νότια Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αναμένεται να λήξουν την προσεχή Κυριακή 20 Φεβρουαρίου. Αύριο Παρασκευή ο Λουκασένκο θα μεταβεί στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Πούτιν. Το Κρεμλίνο έχει διαβεβαιώσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που μετέχουν στα κοινά γυμνάσια με τους Λευκορώσους θα επιστρέψουν μετά τη λήξη τους στις βάσεις τους στη Ρωσία. Αλλά και ο Λευκορώσος ΥΠ ΕΞ, Βλάντιμιρ Μακέι, δήλωσε χθες ότι «δεν θα παραμείνει ούτε ένας Ρώσος στρατιώτες στη Λευκορωσία μετά το πέρας αυτών των ασκήσεων» κι ότι θα αποσυρθεί και ο ρωσικός βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός.
Πηγή