Κυριακή , 2 Οκτώβριος 2022

Ο Μπαίντεν «απασφάλισε»: Ο Πούτιν σκέφτεται να επιτεθεί με χημικά όπλα -Η Ρωσία έριξε υπερηχητικούς πυραύλους

Ο Πούτιν σκέφτεται τη χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξήγησε πώς έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα.

«Οι ρωσικές κατηγορίες ότι το Κίεβο έχει βιολογικά και χημικά όπλα είναι ψευδείς και δείχνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σκέφτεται να τα χρησιμοποιήσει ο ίδιος στον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα, χωρίς να αναφέρει ωστόσο στοιχεία ή αποδείξεις.

«Η πλάτη του (Πούτιν) είναι στον τοίχο και τώρα μιλά για νέα προσχήματα που στήνει συμπεριλαμβανομένων, υποστηρίζοντας ότι εμείς στην Αμερική έχουμε βιολογικά, καθώς και χημικά όπλα στην Ευρώπη… Απλώς, αυτό δεν είναι αλήθεια», υπογράμμισε ο Μπάιντεν, στην εκδήλωση Business Roundtable, όπως αναφέρει το Reuters.

Μπάιντεν: Σαφές σημάδι ότι ο Πούτιν σκέφτεται τη χρήση χημικών όπλων

«Υποστηρίζει επίσης ότι η Ουκρανία έχει βιολογικά και χημικά όπλα. Αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι σκέφτεται να χρησιμοποιήσει και τα δύο».

Οι δηλώσεις έρχονται ως συνέχεια μίας σειράς από παρόμοιες κατηγορίες αξιωματούχων της Ουάσινγκτον και των συμμάχων χωρών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τη Ρωσία διαδίδει έναν αναπόδεικτο ισχυρισμό πως η Ουκρανία είχε πρόγραμμα βιολογικών όπλων ως πιθανό προοίμιο για πιθανές δικές της βιολογικές ή χημικές επιθέσεις.

«Όποτε αρχίζει να μιλάει για κάτι που πιστεύει ότι πρόκειται να κάνει το ΝΑΤΟ, η Ουκρανία ή οι ΗΠΑ, σημαίνει ότι ετοιμάζεται να το κάνει. Δεν είναι αστείο», είπε ο Μπάιντεν.

Πάντως, η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Μπάιντεν.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε το Κίεβο, χωρίς να παράσχει αποδεικτικά στοιχεία, ότι σχεδίαζε επίθεση με χημικά εναντίον του λαού του, προκειμένου να κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα στην εισβολή στην Ουκρανία.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν μίλησε με τον Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, προειδοποιώντας τον για τις συνέπειες για «οποιαδήποτε πιθανή ρωσική απόφαση να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία». Ο Λευκός Οίκος δεν διευκρίνισε ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες.

Μπάιντεν: Η Ρωσία όντως χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει υπερηχητικούς πυραύλους στην εισβολή της στη γειτονική Ουκρανία.

«Και αν παρατηρήσετε, (η Ρωσία) μόλις εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο, γιατί είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να περάσει χωρίς φόβο», είπε ο Μπάιντεν. «Είναι ένα όπλο (…) που δεν έχει τόση διαφορά, εκτός από το ότι είναι σχεδόν αδύνατο να το σταματήσεις. Υπάρχει λόγος που το χρησιμοποιούν».

Ο Μπάιντεν, μιλώντας στην Τριμηνιαία Συνάντηση Business Roundtable, είπε: «Ο Πούτιν είναι με την πλάτη στον τοίχο, δεν περίμενε την έκταση ή τη δύναμη της ενότητάς μας και όσο περισσότερο η πλάτη του είναι στον τοίχο, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιθετικότητα των τακτικών που μπορεί να χρησιμοποιήσει».


Πηγή