Τρίτη , 27 Σεπτέμβριος 2022

Ο Φιγιόν οδηγεί τη κούρσα για τους Ρεπουμπλικάνους

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν θα κερδίσει με άνεση το χρίσμα του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων (Les Républicains, LR) ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος αυτού στις προεδρικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν το 2017, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Ifop-Fiducial που δημοσιεύθηκε σήμερα ενόψει του δεύτερου γύρου της εσωκομματικής διαδικασίας, η οποία διεξάγεται την Κυριακή.

Ο 62χρονος Φιγιόν, κοινωνικά συντηρητικός και οικονομικά φιλελεύθερος, κατά δήλωσή του θαυμαστής της θανούσας πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, αναδείχθηκε απροσδόκητα και μάλιστα με μεγάλη διαφορά νικητής του πρώτου γύρου της προκριματικής διαδικασίας, την περασμένη Κυριακή.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αναμένεται να κερδίσει συγκεντρώνοντας το 65% των ψήφων που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία στο LR, ενώ ο Αλέν Ζιπέ, άλλος ένας πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας που επί μήνες θεωρείτο το φαβορί με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, περιορίζεται στο 35%.

Με δεδομένες τις διαιρέσεις στην γαλλική κεντροαριστερά και το γεγονός πως η δημοτικότητα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ έχει σχεδόν εκμηδενιστεί, ο νικητής της εσωκομματικής διαδικασίας στο κόμμα της κεντροδεξιάς έχει κατά πολλούς τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αναδειχθεί πρόεδρος τον Μάιο.

Οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει μέρος στις προκριματικές, είτε είναι μέλος του LR, είτε όχι.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ο Φιγιόν, η θεωρούμενη ως φιλορωσική ρητορική του οποίου προκαλεί επιφυλάξεις στο Βερολίνο, αναμένεται να πάρει πάνω από τα τρία τέταρτα των ψήφων εκείνων που είχαν ταχθεί την περασμένη εβδομάδα υπέρ του Νικολά Σαρκοζί. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας αποκλείστηκε την περασμένη Κυριακή από τον δεύτερο γύρο προς έκπληξη πολλών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων θα ψηφίσουν τον Φιγιόν, ενώ το 84% όσων δηλώνουν οπαδοί του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (Front National, FN) και σκοπεύουν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία στο LR επίσης θα ψηφίσουν τον Φιγιόν.

Ο Ζιπέ αναμένεται από την πλευρά του να λάβει το 83% των ψήφων των υποστηρικτών της αριστεράς και της κεντροαριστεράς και το 66% των ψήφων των υποστηρικτών κεντρώων κομμάτων, σύμφωνα μην έρευνα της Ifop-Fiducial.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 6.901 προσώπων την 21η ως την 23η Νοεμβρίου για το τηλεοπτικό δίκτυο i>Τélé, το περιοδικό Paris Match και το ραδιοφωνικό δίκτυο Sud Radio. Ωστόσο τα αποτελέσματά της παίρνουν υπόψη μόνο τους 619 πολίτες που δήλωσαν πως θα πάνε οπωσδήποτε να ψηφίσουν την Κυριακή.

Άλλη μια δημοσκόπηση, της εταιρείας ELABE, κατέδειξε ότι αν και οι συντηρητικοί και κεντροδεξιοί ψηφοφόροι εγκρίνουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία τις πολιτικές του Φιγιόν εν συγκρίσει με αυτές του Ζιπέ, ο τελευταίος παραμένει πιο δημοφιλής μεταξύ του συνόλου των ψηφοφόρων στη Γαλλία. Αυτό ίσως αποτελεί μια ένδειξη ότι ο Φιγιόν θα δυσκολευτεί περισσότερο από τον αντίπαλό του να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Οι δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες προβλέπουν ότι η πρόεδρος του FN, η Μαρίν Λεπέν, θα κερδίσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία (23η Απριλίου) αλλά θα ηττηθεί στον δεύτερο (7η Μαΐου).

Αλλά μετά τη νίκη του Φιγιόν, αλλά και τις απροσδόκητες – με δεδομένες τις προβλέψεις βάσει των δημοσκοπήσεων – νίκες του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και της εκστρατείας υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Ιούνιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ψηφοφόροι και οι πολιτικοί σχολιαστές δυσπιστούν όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις.

 


Πηγή