Σάββατο , 18 Μάρτιος 2023

Πίεση στη Γερμανία για παράδοση αρμάτων Leopard 2 στην Ουκρανία – «Ζυγίζουμε τις συνέπειες» λέει ο Πιστόριους

«Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής για μια ενδεχόμενη παράδοση στο Κίεβο βαρέων αρμάτων μάχης Leopard» δήλωσε ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.

Το θέμα «συζητήθηκε» μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας στο Ράμσταϊν, στη δυτική Γερμανία, αλλά «καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί», δήλωσε ο Μπόρις Πιστόριους σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν μπορούμε να πούμε σήμερα πότε (θα ληφθεί μια απόφαση) και ποια θα είναι η απόφαση για τα άρματα μάχης Leopard», είπε ο Γερμανός υπουργός.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας συναντώνται σήμερα στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν προκειμένου να αποφασίσουν για επιπλέον στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Ουκρανία: Έτοιμες να την προμηθεύσουν με 100 άρματα μάχης οι γερμανικές εταιρείες

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ «σέβονται» τη θέση της Γερμανίας για τα Leopard 2 -«Θα περιμένουμε την κατάληξη»

«Δεν διστάζουμε, απλώς ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά. Έχουμε την ευθύνη να σκεπτόμαστε προσεκτικά τις συνέπειες για όλα τα μέρη στη σύγκρουση», είπε ο Πιστόριους.

Πιστόριους: Λανθασμένη εντύπωση πως η Γερμανία αντιτίθεται στην παράδοση αρμάτων στην Ουκρανία

Ο υπουργός είπε πως η «εντύπωση» πως η Γερμανία μόνο αντιτίθεται στην παράδοση αρμάτων μάχης στο Κίεβο είναι «λανθασμένη».

«Πολλοί σύμμαχοι συμμερίζονται την άπoψη» του Βερολίνου, είπε ο υπουργός ο οποίος εκτίμησε πως «υπάρχουν ικανοί λόγοι να είναι υπέρ και ικανοί λόγοι να είναι κανείς κατά αυτών των παραδόσεων».

«Ήταν σαφές πως οι γνώμες δεν είναι τόσο ομοιόμορφες όσο η εντύπωση που δίνεται μέχρι σήμερα», πρόσθεσε ο Πιστόριους μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, μετά τη συνέντευξη Τύπου.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση προκειμένου να εγκρίνει την παράδοση γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Πολωνία και Φινλανδία είναι διατεθειμένες να δώσουν Leopard 2 αλλά θέλουν τη συγκατάθεση της Γερμανίας

Η Πολωνία και η Φινλανδία δήλωσαν πως είναι διατεθειμένες να παράσχουν τέτοια άρματα μάχης στον ουκρανικό στρατό, αλλά ότι χρειάζονται για να το κάνουν τη συγκατάθεση της Γερμανίας που τα κατασκεύασε.

Μια επανεξαγωγή ή μια δωρεά εξοπλισμού γερμανικής κατασκευής έχει ως όρο την έγκριση του Βερολίνου, όπως συμβαίνει και με άλλες χώρες για την αμυντική βιομηχανία τους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τους Δυτικούς να επισπεύσουν τις παραδόσεις βαρέων όπλων, κυρίως αρμάτων μάχης και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, προκειμένου να υποστηρίξουν τη χώρα του στις κρίσιμες επερχόμενες μάχες.


Πηγή