Τετάρτη , 6 Δεκέμβριος 2023

Παπανδρέου: Καλά τα είπε ο πρόεδρός μας Ν. Ανδρουλάκης για συγκυβέρνηση -Η ονοματολογία αποπροσανατολίζει

Για το θέμα της συγκυβέρνησης μετά τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη τοποθετήθηκε από την Αχαΐα ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση επιτροπής εκλογικού αγώνα Αχαΐας, υποστήριξε αρχικά ότι «με το πρόγραμμά μας, τις θέσεις μας, διαμορφώνουμε μια νέα πορεία για τη χώρα. Ας εμπιστευτούμε τις δυνάμεις μας και τη δυνατότητά μας να στεκόμαστε με παρρησία απέναντι στην ιστορία, ό,τι και να γίνει, όσα και να υποστούμε».

«Ρωτούν, τάχα, με ποιους θα πάμε. Θέλουν να αλλοιώσουν την έννοια της ψήφου του ελληνικού λαού. Και μάλιστα τώρα, που το εκλογικό σύστημα είναι και απλή αναλογική, μετρά εξίσου η κάθε ψήφος του Έλληνα και της Ελληνίδας. Θέλουν να λένε ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι ψήφος στη ΝΔ ή ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι, αγαπητοί φίλοι, είναι ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, είναι ψήφος στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο Ευ. Βενιζέλος δεν αρνείται ότι ενδιαφέρεται να είναι το «τρίτο πρόσωπο» που προτείνει ο Ανδρουλάκης για πρωθυπουργό

Αιχμή Μητσοτάκη με νόημα: Ρωτήστε τον Ανδρουλάκη τι εννοούσε για τον πρωθυπουργό «άγνωστο Χ»

«Πολλοί ρωτούν από τώρα για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης» σημείωσε ακόμη, για να προσθέσει: «Νομίζω ότι πήραν σαφή απάντηση από τον πρόεδρό μας, Νίκο Ανδρουλάκη. Πρώτα καλούμε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Και όπως ο ίδιος είπε, αν υπάρξει προγραμματική συμφωνία -αλλά μόνο αν υπάρξει-, βεβαίως μετά να συζητηθεί η σύνθεση της κυβέρνησης με συγκεκριμένους όρους».

Μάλιστα, συμπλήρωσε: «Και σωστά είπε ο πρόεδρός μας ότι εμείς κοιτάμε τις προγραμματικές συμφωνίες και όχι το μοίρασμα καρεκλών. Ούτε και τις ονοματολογίες που αποπροσανατολίζουν σκοπίμως την πραγματική πολιτική συζήτηση για το τι διακυβεύεται πραγματικά σε αυτήν τη χώρα. Εάν αυτή η χώρα θα αλλάξει ή θα συνεχίσει να βουλιάζει».

Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάει «με εκείνους τους πολίτες που μαζί τους μπορούμε να οικοδομήσουμε μια προοδευτική, κοινωνική και πολιτική συμμαχία που θα διαθέτει μια αξιόπιστη προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, με στόχο την προοδευτική αλλαγή της χώρας», για να σημειώσει: «Έτσι οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες θα κατανοήσουν, θα σεβαστούν και θα τιμήσουν εμπράκτως τη δέσμευσή μας ότι ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ ψηφίζεις με σιγουριά μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης».

Ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη ΝΔ, ενώ επιφύλαξε ηπιότερη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η δεξιά, ιστορικά, καλλιέργησε αυτές τις αντιλήψεις και η σημερινή κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν αλλάζει. Από την άλλη, η παραδοσιακή αριστερά γοητεύτηκε από την εξουσία και διολίσθησε σε αυτές τις πρακτικές», είπε ακόμη ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός επιτέθηκε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα είπε σχετικά με την προοπτική αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μεταρρυθμιστική δύναμη», για να συμπληρώσει:

«Η πραγματικότητα, ακόμη και σήμερα, μετά από όσα έχουν μεσολαβήσει, επιβεβαιώνει, όπως προείπα, ότι η δεξιά, ιστορικά, καλλιέργησε αυτές τις αντιλήψεις νομής και ιδιοποίησης της εξουσίας και η σημερινή ΝΔ αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν αλλάζει. Από την άλλη, η παραδοσιακή αριστερά προσχώρησε σε αυτές τις πρακτικές».


Πηγή