Σάββατο , 9 Δεκέμβριος 2023

Παπανδρέου: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιπτώσεις στην Ελλάδα σε ενέργεια, τρόφιμα και μεταφορές

Το 24ο Συμπόσιο της Σύμης που οργανώνει το ίδρυμα Παπανδρέου ξεκίνησε απόψε με τη Τελετή Έναρξης, δίπλα στο Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο, παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε προσερχόμενος στη τελετή πως οι συζητήσεις στο φετινό Συμπόσιο αφορούν «τη μεγάλη κρίση που περνάει τώρα η Ευρώπη και ο κόσμος , με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πόλεμος αυτός έχει μεγάλες συνέπειες που βιώνουμε και στην Ελλάδα στην ενέργεια, τα τρόφιμα, τις μεταφορές.

Παπανδρέου: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία εγκυμονεί τον κίνδυνο «να δημιουργήσει αστάθεια για μεγάλο διάστημα σε όλη την ευρύτερη περιοχή».

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «τις επιπτώσεις αυτής της τραγικής και παράλογης εισβολής θα συζητήσουμε τις επόμενες μέρες, γιατί χρειάζεται η Ευρώπη και η χώρα μας να πάρει τολμηρές αποφάσεις για μεγαλύτερη αυτάρκεια σε πολλούς τομείς αν θέλουμε να θωρακίσουμε το μέλλον και να διαφυλάξουμε τα δημοκρατικά κεκτημένα μας».

«Η λύση είναι στη ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου»

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό η λύση είναι στη ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου στη καινοτομία μιας νέας παγκόσμιας διακυβέρνησης. «Πρέπει να ενστερνιστούμε τις ανθρώπινες αξίες υγείας και ασφάλειας για όλους».

Στο Συμπόσιο της Σύμης θα πραγματοποιηθούν ειδικές συνεδρίες που θα είναι αφιερωμένες στην ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τουρκική κοινωνία, στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, στην ανάγκη εμβάθυνσης της Δημοκρατίας στην Ευρώπη. Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε την ΕΕ να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων αρχής γενομένης από την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

Στην τελετή έναρξης μίλησε ακόμη η ομοσπονδιακή υφυπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας, Κλόντια Ροτ και ο γνωστός Τούρκος συνθέτης και συγγραφέας, Ζουλφί Λιβανελί ο οποίος μαζί με τον Γ. Παπανδρέου βράβευσε την Μαρία Φαραντούρη για την συμβολή της στην ενίσχυση της φιλίας του Ελληνικού και Τουρκικού λαού.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μίροσλαβ Λάιτσακ .

Μεταξύ των συμμετεχόντων στο φετινό Συμπόσιο της Σύμης, είναι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι , ο ομοσπονδιακός υπουργός Τροφίμων και Αγροτικής Ανάπτυξης της Γερμανίας, Τζεμ Έζντεμιρ, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβούνιου, Ράνκο Κριβόκαπιτς , ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Ταουλάντ Μπάλα , το Μέλος του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, Γούλια Λοβοσκίνα , η πρώην Πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ , ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Γιαν Ελιασον , ο πρόεδρος του Club de Madrid, Ντανίλο Τουρκ , η πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Νίγηρα και Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μινταούντου Αϊσάτου , η Ινδή ακτιβίστρια ενάντια στο trafficking κοριτσιών και γυναικών, Ρουτσίρα Γκούπτα και ο πρόεδρος του αμερικανικού Κέντρου για την Παιδεία και την Οικονομία, Άντονι Μακέι .


Πηγή