Κυριακή , 1 Μάιος 2022

Προειδοποίση Τζόνσον σε Πούτιν: Η εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν λάθος με μεγάλο κόστος | ΚΟΣΜΟΣ

Η εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν λάθος με μεγάλο κόστος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν, ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε πως οποιαδήποτε αποσταθεροποιητική δράση κατά της Ουκρανίας θα ήταν ένα στρατηγικό λάθος με σημαντικές συνέπειες, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι χρειάζονται άμεσες συνομιλίες για να αποτραπεί η προώθηση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

«Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ουκρανία για την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε αποσταθεροποιητική δράση θα μπορούσε να είναι ένα στρατηγικό λάθος το οποίο θα είχε σημαντικές συνέπειες», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Το ΝΑΤΟ μεταφέρει ένοπλους μαχητές στην Ουκρανία», καταγγέλλει η Ρωσία

Επικοινωνία Μπάιντεν-Σολτς για εντάσεις Ρωσίας, Ουκρανίας και πανδημία -Τι συμφώνησαν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός «εξέφρασε την βαθιά ανησυχία του Ηνωμένου Βασιλείου για την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας και επανέλαβε το ενδιαφέρον του να συνεργασθούν μέσω της διπλωματικής οδού για την αποκλιμάκωση της έντασης και την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων».

Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου

Ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, δήλωσε στον Μπόρις Τζόνσον ότι η Μόσχα επιθυμεί άμεσες συνομιλίες με την Δύση για να περιορισθεί κάθε πιθανή επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να αρχίσουν χωρίς καθυστέρηση συνομιλίες με στόχο την επεξεργασία σαφών συμφωνιών στην βάση του διεθνούς δικαίου, οι οποίες θα αποκλείουν την όποια περαιτέρω προώθηση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και την εγκατάσταση σε γειτονικές χώρες, πρωτίστως στην Ουκρανία, εξοπλισμών που συνιστούν απειλή για την Ρωσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου στην οποία προστίθεται ότι «η ρωσική πλευρά θα παρουσιάσει σχέδια των αντίστοιχων συμφωνιών».


Πηγή