Πέμπτη , 28 Σεπτέμβριος 2023

ΠτΔ: Τίμησε τη μνήμη του Ντ’ Εστέν στις Βρυξέλλες -Επιστροφή στην Αθήνα για συνάντηση με τον Πάπα | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, έδωσε το «παρών» η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η ΠτΔ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, τιμώντας τον μεγάλο ευρωπαϊστή ηγέτη, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο κ. Σασόλι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, καθώς και ο κ. Μακρόν.

Σημειώνεται ότι, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα στην οποία έκανε ειδική αναφορά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος Μακρόν, απευθυνόμενος προς την κυρία Σακελλαροπούλου.

Στη σύντομη συνάντηση που ακολούθησε, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Εμ. Μακρόν για τα θερμά λόγια που εξέφρασε δημόσια, τα οποία αποδεικνύουν όχι μόνο τον καίριο ρόλο που διαδραμάτισε ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας, αλλά και το άριστο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι ελληνογαλλικές σχέσεις.

Ο πρόεδρος Μακρόν συμφώνησε και ευχαρίστησε την ΠτΔ για την παρουσία της στην εκδήλωση. Στο περιθώριο αυτής, η κ. Σακελλαροπούλου είχε ολιγόλεπτες συναντήσεις με τους προέδρους της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ, της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, και της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ.

Σε δήλωσή της, αμέσως μετά την εκδήλωση, η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργάνωσε σήμερα τιμητική εκδήλωση στη μνήμη ενός μεγάλου ηγέτη και φίλου της Ελλάδας, του Προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν, στην οποία συμμετείχα, μετά από πρόσκληση του προέδρου Μακρόν και του προέδρου του Κοινοβουλίου Σασόλι.

Πεπεισμένος ότι το μέλλον της Γαλλίας βρίσκεται στην Ευρώπη και ότι ο ρόλος της Ευρώπης πρέπει να είναι ισχυρός και καθοριστικός, ο Ζισκάρ ντ’Εστέν συνέβαλε αποφασιστικά στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Άνθρωπος με βαθιά κλασική παιδεία, δυναμισμό και καθαρές ιδέες, διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην ένταξη της χώρας μας στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας».

Προσκεκλημένος της κ. Σακελλαροπούλου στην Ελλάδα ο Πάπας Φραγκίσκος

Ύστερα από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η Αυτού Αγιότητα ο Πάπας Φραγκίσκος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, από 4 έως 6 Δεκεμβρίου 2021.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντήσει τον Πάπα στις 4 Δεκεμβρίου, ώρα 12:15, στο Προεδρικό Μέγαρο και στις 12:45 η Πρόεδρος και ο Πάπας θα εκφωνήσουν ομιλίες.

Στις 5 Δεκεμβρίου η κυρία Σακελλαροπούλου θα συνοδεύσει τον Πάπα Φραγκίσκο στη Λέσβο, όπου θα επισκεφθούν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Μαυροβούνι, παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Την ίδια ημέρα και ώρα 16:45 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στο Ιερό Συλλείτουργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών, προεξάρχοντος του Πάπα Φραγκίσκου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Πηγή