Κυριακή , 27 Νοέμβριος 2022

Πώς είναι να τα χάνεις όλα και να νιώθεις ελεύθερος

Ένας παλιός και εγκαταλειμμένος χώρος, λίγο μετά τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, έχει γίνει πλέον η «βίλα» του πρώην εκδότη βιβλίων και φωτογράφου, Γιώργου Κουρούπη.

Χώρος βιολογικού καθαρισμού στο παρελθόν, με τεράστιες δεξαμενές μέσα, κι έξω, η «βίλα» έχει θέα που κόβει την ανάσα.

Το εγκαταλελειμμένο αυτό κτίριο διάλεξε για σπίτι του ο Γιώργος Κουρούπης από τότε που του έγινε έξωση.

Ο ίδιος είναι ιδιαίτερα μορφωμένος με σπουδές στο Λονδίνο (Royal Academy of Art) και πολυταξιδεμένος.

Εργάστηκε επί χρόνια ως φωτογράφος και ιστορικός ερευνητής, με ειδίκευση στις αερολήψεις, κι ως χειριστής ελαφριών αεροπλάνων ασχολήθηκε με διάφορους τομείς της ναυτιλίας, της βιομηχανίας και του τουρισμού. Συνεργάστηκε με εκδοτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε θέματα ιστορικής έρευνας και φωτογραφήσεως.

Τον ερχόμενο Οκτώβριο ο 65χρονος κλείνει πέντε χρόνια στο κτίσμα που βρήκε καταφύγιο. Το συγκεκριμένο κτίσμα είχε δημιουργηθεί το 1968 από τη ΜΟΜΑ.

«Δεν έμεινα άνεργος γιατί δεν είχα κανένα εργοδότη. Ήμουν φωτογράφος, έφτιαχνα από ταξιδιωτικούς οδηγούς έως βιβλία της ελληνικής γραμματείας. Επαγγελματίες όπως εγώ ή ζουν σε άλλη πολιτισμένη χώρα ή ψάχνουν να βρουν κάποιο τόπο για να μείνουν γιατί δεν έχουν να πληρώσουν λογαριασμούς. Δυσκολεύτηκα από οικογενειακές καταστάσεις και τελικά έμεινα άστεγος» λέει στην Espresso.

Όπως λέει δούλεψε για αρκετούς εφοπλιστές κάνοντας φωτογραφίσεις πλοίων μέσα από αεροπλάνα. «Το 2000 ξεπουλήθηκαν τα φερμπότ και τα κρουαζιερόπλοια. Οι πελάτες μου αυτοί χάθηκαν».

Στην αρχή κοιμόταν στο αυτοκίνητό του, όμως έψαχνε για κάτι πιο «μόνιμο».

«Όταν βρήκα αυτό το χώρο, τον καθάρισα και μέσα σε αυτόν έφτιαξα ένα νοικοκυριό στο οποίο αισθάνομαι ελεύθερος και ευτυχισμένος. Είμαστε σε έναν χώρο 1.000 τ.μ. Κάποια μέρα ίσως μπορέσω να το βάψω. Ζω χωρίς χρήματα. Ένας συνδυασμός Σοβιετικού, Κουβανού και Αμερικανού» λέει χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνει μόλις ξυπνάει ασχολείται με τις 15 γάτες του και πηγαίνει στην Πρόνοια του Δήμου όπου πλένεται. Όταν γυρίζει κάνει μπάνιο στη θάλασσα.

Σημειώνει πάντως ότι υπήρξαν και δύσκολες στιγμές όταν ξεσπιτώθηκε και σκέφτηκε την αυτοκτονία. «Αυτό πιστεύω ότι το πέρασα», αναφέρει.


Πηγή